Саганаки рецепта за сирене с чеснов сос

В света на гръцката кухня саганаки е име, което произлиза от малкия тиган, в който се приготвя ястието, известен като „саганаки“, традиционно използван за приготвянето на различни ястие по този метод.

Ястията саганаки имат гръцки корени. Класическата рецепта за сирене саганаки включва пържене на тиган на различни сирена, за да се създаде хрупкав външен вид. Това лесно, но изискано ястие се е превърнало в основно ястие в гръцките таверни и домове, известно с бързото си приготвяне и способността да събира хората около масата.

Рецепта за класическо саганаки от сирене Кефалотири

Ако не може да намерите точно този вид сирене, използвайте твърдо краве сирене. И знайте че истинското оригинално сирене саганаки не се овалва с яйце по време на пържене, а само с брашно.

Необходими продукти:

  • 200 гр сирене Кефалотири, нарязано на парчета с дебелина 1.5 см;
  • 1/2 ч.ч бяло брашно;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1 лимон, нарязан на резени;
  • пресен риган за гарниране.

Как се прави саганаки

Потопете сиренето в студена вода, след това го оваляйте в брашно, така че да залепне навсякъде и го отръскайте, за да отстраните излишното брашно. Това ще помогне на вашето саганаки да запази формата си по време на пържене и да направи хубава хрупкава коричка.

Загрейте обилно количество олио в тиган (до около половината от дебелината на плочките сирене и запържете за 2-3 минути от всяка страна, докато станат златисто кафяви и хрупкави.

Извадете от тигана и поставете върху чиния за сервиране с резени лимон върху саганакито и гарнирайте с риган.

Втория вариант за саганаки е като добавите чеснов сос за гарнитура към сиренето. Комбинацията е изключително подходяща и има прекрасен завършващ вкус. Просто вземете равни части майонеза и гъсто кисело мляко, настържете чесън по ваш вкус и разбъркайте добре.

Тази бърза и лесна рецепта е перфектния обяд или вечеря, когато нямате абсолютно никакво време, а трябва да нахраните куп гърла. Приготвя се за не повече от 30 минути общо време на пържене с подготовката. Просто не забравяйте, че ако нямате под ръка сирене кефалотири или халуми, трябва да използвате твърдо сирене, което не се рони и да го минете задължително през студена до ледена вода преди набрашняване.

Успех!

Сладко предложение: Фунийки с млечен крем от едно време.

stock.adobe.com

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано