НачалоЗа домаКакво е "Сага" и...

Какво е „Сага“ и какво да правим с бялата покривка по киселото зеле?

Сага (Сага́) – какво точно представлява и как да се отървете от бялата пелена по киселото зеле. При приготвяне на кисело зеле в по-голям съд, като бидон, неминуемо по някое време на млечнокиселата ферментация, ще започне да се образува бял слой от гъбички и плесени, наричана още от едно време сага́.

Затова трябва да вземете мерки, ако желаете да запазите зелето вкусно и свежо, а зелевия сок превъзходен на вкус и аромат.

Сага

Когато саламурата  не е достатъчно подсолена (препоръчва се >= 2.5% соленост на сокът от кисело зеле) и наедно с това времето е по-топло отколкото трябва да бъде, а  съдът в който приготвяте киселото зеле  не е добре затворен, то по повърхността на зелевата чорба ще започне да се появява бяла пелена от гъбички. Именно тази пелена  се нарича Сага́. Тя буквално ще развали така иначе бистрата и вкусна зелева чорба.

Когато забележите подобна бяла покривка от гъбички, е добре да я събирате редовно, докато дойде време да пресечете зелето.  Може да я съберете с голяма лъжица и да подсолите още малко саламурата. Това най-малкото ще я ограничи.

Пресичане на зелето и сбогом на сага-та

Когато прецените, че вашето зеле е вече втасало и сте готови да го пресечете с натриев бензоат, калиев сорбат или с каквото сте си намислили, то е добре да претакате още ден два. След пресичането, ако сте използвали точното количество за стопиране на ферментацията, то таза сага, вече няма да се появява.

Beans with sauerkraut – Enjoy Balkan Cuisine

И тъй като щом вече пишем за сага, то е късно да ви предложим рецепта за кисело зеле в бидон, то поне може да разгледате няколко начин за пресичане на киселото зеле.

Съвет: Как да употребим останалия сок от киселото зеле

Здравно предложение: Какви храни трябва да отбягвате, ако сте диагностицирани с подагра или спазвате диета при подагра.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...