НачалоРецептиТуршия / зимнинаСаламурени краставички - рецепта...

Саламурени краставички – рецепта без варене

Класическите саламурени краставички са чудесна и обичана зимнина, задължителна за всяка трапеза, особено през зимните месеци. Те не само запазват свежестта и хрупкавостта на краставичките, но и придават пикантен и ароматен вкус благодарение на комбинацията от подправки и естествената ферментация.

Саламурените краставички се приготвят с минимални усилия, като не изискват оцет, а само сол и вода, което прави процеса на консервиране естествен и здравословен.

Рецепта за саламурени краставички

Необходими продукти:

  • краставички (около 2 кг за 3-литров буркан)
  • 2 с.л. сол на литър вода
  • 1 с.л. захар на литър вода
  • 1.5л вода за 1 буркан
  • листа от хрян и/или вишна
  • 4 скилидки чесън
  • 5 стръкчета копър
  • черен пипер на зърна

Как се правят:

За да направите саламурени краставички, следвайте стъпките по-долу.

Измийте краставичките и ги накиснете в студена вода за около 1-2 часа, за да станат по-хрупкави, след което им отрежете връхчетата.

В чисти стъклени буркани наредете на дъното листа от хрян и вишна, скилидки чесън и копър. Поставете краставичките плътно в буркана, като между тях добавяте още подправки.

Саламурата пригответе като, разтворите солта и захарта в студена вода, за предпочитане трапезна. Залейте краставичките със саламурата, докато се покрият изцяло.

Покрийте бурканите с пластмасови капачки, но не ги затваряйте плътно. Оставете ги така на стайна температура за ден или идва, след което ги преместете на хладно място.

Този метод за приготвяне на саламурени краставички не изисква стерилизация (без варене е) и по този начин съхранява свежестта на краставичките за дълго време​

Любопитно за ферментацията при краставички със саламура

Ферментацията на краставичките е естествен процес, при който се използват само вода, сол и подправки (понякога се слага и захар в някои рецепти). Този метод, често наричан кисело-млечна ферментация. Процесът започва със смесване на сол и вода, като солта действа като естествен консервант. Тя създава среда, в която полезните млечнокисели бактерии могат да процъфтяват, докато в същото време се предотвратява развитието на вредни микроорганизми. Тези бактерии се хранят естествените захари в краставичките и ги преобразуват в млечна киселина, която придава киселия вкус на готовите краставички в саламура.

Виж още:

снимка: stock.adobe.com

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат