Салата Ропотамо: оригинална рецепта

Салата Ропотамо е една от най-популярните консерви за зимнина в България. В състава и влизат разнообразни  зеленчуци като боб, грах, печени чушки и кисели краставички, които заедно създават един изключително богат вкус.

Името на салатата идва от едноименния резерват „Ропотамо“ и отразява смесица от вкусове, характерни за региона.

Първоначално салатата е разработена като консерва с риба, но днес се приготвя в различни варианти, както с риба, така и без. Ето подробности за традиционната рецепта и как можете да я приготвите у дома.

Рецепта за Салата Ропотамо

  • 1 кг сварен боб (бял или шарен, според вашия вкус)
  • 2 кг печени червени чушки (обелени и нарязани на ивици)
  • 500 г грах от консерва
  • 1 кг сварени моркови (нарязани на квадратчета)
  • 1 буркан кисели краставички от 700/800мл, отцедени и нарязани на кубчета
  • 2,5 кг белени домати или доматено пюре
  • 200 мл оцет
  • 250 мл олио
  • 150 гр захар (с кафява става още по-добре)
  • 70 до 100 гр  сол (нагласите според вашите предпочитания за соленост)

Подправки:

  • черен пипер на зърна
  • бахар (по желание, в оригиналната рецепта не се слага, но акло приготвяте вариант със риба като слумрия, може да сварите и с добавен бахар)
  • дафинов лист

Начин на приготвяне на консерви/буркани от салата Ропотамо

салата Ропотамо

Първо, сварете боба в подсолена вода, докато омекне, но да не се разварява или разпада. В отделен съд сварете и морковите, след което ги нарежете на колелца. Печените чушки се обелват и се нарязват на ивици, а киселите краставички на малки кубчета.

Марината на салатата Ропотамо се прави пос лседния начин: смесете олиото, оцета, захарта и солта в голяма тенджера. Загрейте на среден огън, докато захарта и солта се разтворят напълно. Оставете сместа да заври за няколко минути и след това я свалете от котлона.

В голям съд смесете всички зеленчуци (боб, чушки, моркови, грах и киселите краставички). Разбъркайте добре и добавете маринатата, като внимавате да се разпредели равномерно по всички съставки.

Разпределете зеленчуковата смес плътно в чисти буркани. Залейте със соса от белените домати или доматеното пюре, така че да покрие изцяло зеленчуците. Можете да добавите по няколко зърна черен пипер и бахар във всеки буркан за допълнителен аромат.

Затворете бурканите плътно с капачки и ги поставете в голяма тенджера с вода. Стерилизирайте на умерен огън за около 20-30 минути, след което ги оставете да се опхладят. Стерилизацията осигурява дълготрайност на салатата и запазва вкусовите ѝ качества за цялата зима.

Съвети за приготвяне на оригинална салата Ропотамо

салата Ропотамо със скумрия

  • За по-богат вкус, можете да добавите и риба (например скумрия). Нарежете рибата на шайби и след обработка по тази рецепта я подредете между слоевете зеленчуци в бурканите, преди да добавите доматеното пюре​.
  • Ако използвате пресни домати вместо доматено пюре, обезателно ги бланширайте предварително и ги обелете, след което ги смелете в кухненски робот, за да получите хомогенна доматена смес.
  • Съхранявайте готовите буркани на хладно и тъмно място. Добре е консерватра да престои 1-2 седмици преди консумация, за да се обогати на вкус.

Салата Ропотамо е идеална за гарнитура към различни, когато е приготвена без риба. и като основно ястие, самостоятелно.

Комбинацията от зеленчуци в тази салата, като боб, грах и чушки е не само вкусна, но и полезна, тъй като съдържа високо съдържание на фибри и витамини. Варианът на оригинала с риба от своя страна е ценен източник на фосфор, витмаин D, B и омега 3 мастни киселини.

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано