Първоначално салатата е разработена като консерва с риба, но днес се приготвя в различни варианти, както с риба, така и без. Ето подробности за традиционната рецепта и как можете да я приготвите у дома.
Рецепта за Салата Ропотамо
- 1 кг сварен боб (бял или шарен, според вашия вкус)
- 2 кг печени червени чушки (обелени и нарязани на ивици)
- 500 г грах от консерва
- 1 кг сварени моркови (нарязани на квадратчета)
- 1 буркан кисели краставички от 700/800мл, отцедени и нарязани на кубчета
- 2,5 кг белени домати или доматено пюре
- 200 мл оцет
- 250 мл олио
- 150 гр захар (с кафява става още по-добре)
- 70 до 100 гр сол (нагласите според вашите предпочитания за соленост)
Подправки:
- черен пипер на зърна
- бахар (по желание, в оригиналната рецепта не се слага, но акло приготвяте вариант със риба като слумрия, може да сварите и с добавен бахар)
- дафинов лист
Начин на приготвяне на консерви/буркани от салата Ропотамо
Първо, сварете боба в подсолена вода, докато омекне, но да не се разварява или разпада. В отделен съд сварете и морковите, след което ги нарежете на колелца. Печените чушки се обелват и се нарязват на ивици, а киселите краставички на малки кубчета.
Марината на салатата Ропотамо се прави пос лседния начин: смесете олиото, оцета, захарта и солта в голяма тенджера. Загрейте на среден огън, докато захарта и солта се разтворят напълно. Оставете сместа да заври за няколко минути и след това я свалете от котлона.
В голям съд смесете всички зеленчуци (боб, чушки, моркови, грах и киселите краставички). Разбъркайте добре и добавете маринатата, като внимавате да се разпредели равномерно по всички съставки.
Разпределете зеленчуковата смес плътно в чисти буркани. Залейте със соса от белените домати или доматеното пюре, така че да покрие изцяло зеленчуците. Можете да добавите по няколко зърна черен пипер и бахар във всеки буркан за допълнителен аромат.
Затворете бурканите плътно с капачки и ги поставете в голяма тенджера с вода. Стерилизирайте на умерен огън за около 20-30 минути, след което ги оставете да се опхладят. Стерилизацията осигурява дълготрайност на салатата и запазва вкусовите ѝ качества за цялата зима.
Съвети за приготвяне на оригинална салата Ропотамо
- За по-богат вкус, можете да добавите и риба (например скумрия). Нарежете рибата на шайби и след обработка по тази рецепта я подредете между слоевете зеленчуци в бурканите, преди да добавите доматеното пюре.
- Ако използвате пресни домати вместо доматено пюре, обезателно ги бланширайте предварително и ги обелете, след което ги смелете в кухненски робот, за да получите хомогенна доматена смес.
- Съхранявайте готовите буркани на хладно и тъмно място. Добре е консерватра да престои 1-2 седмици преди консумация, за да се обогати на вкус.
Салата Ропотамо е идеална за гарнитура към различни, когато е приготвена без риба. и като основно ястие, самостоятелно.
Комбинацията от зеленчуци в тази салата, като боб, грах и чушки е не само вкусна, но и полезна, тъй като съдържа високо съдържание на фибри и витамини. Варианът на оригинала с риба от своя страна е ценен източник на фосфор, витмаин D, B и омега 3 мастни киселини.
Виж още: