Какво да сготвим днес: оригинална рецепта Салата Цезар. Противно на предположението, което първо идва на ум, ако говорим за името на тази салата, то няма нищо общо с древния римски пълководвец. Най-известната версия гласи, че авторът на това ястие е готвачът Цезар Кардини, на когото е кръстена салатата.
Виж още: Класически сос Цезар
Каква е оригиналната Салата Цезар?
Вторият факт, който може да изненада ценителите на тази салата е, че в оригиналния й вариант няма месен компонент, а основата е маруля, настърган пармезан и пшенични крутони. Дресингът се състои от бланширани и охладени жълтъци, смесени със зехтин, сос Уорчестър, лимонов сок и чесън.
В един от градовете на Мексико – Тихуана – има ресторант, където днес това ястие се нарича „Оригинална салата Цезар„.
Днес обаче има много рецепти за приготвяне на това популярно ястие, включително и такива, които предполагат различни идеи за сосове – на базата на растително масло, майонеза, кисело мляко или варени жълтъци. Компонентите в некласическите варианти на салата също добавят голямо разнообразие – от маслини и варени яйца до пушено месо и скариди. Съставките се поставят върху чиния на купчина върху листа от маруля или всички съставки се смесват в една маса. Включихме в нашия списък най-популярните рецепти за Салата Цезар.
Оригинална рецепта за салата Цезар
Необходими продукти за салатата:
за салатата:
- 20 г бял хляб,
- 60 г пармезан,
- 10 г листа от маруля,
- 80-100 г зехтин,
- 1-2 скилидки чесън.
за дресинга:
- 2 сварени жълтъка,
- 5 г горчица,
- 5 г 3% оцет,
- 1/4 лимон.
Начин на приготване на Салата Цезар по оригинална рецепта
Стъпка 1
Отрежете кората на хляба, нарежете на кубчета и запечете във фурната на средна температура.
Стъпка 2
Докато хлябът се пече, обелете чесъна и леко задушете целите скилидки в зехтина на среден огън. След това извадете чесъна, като на негово място поставите крутони. Запържете при разбъркване до златисто кафяво.
Стъпка 3
Изплакнете листата от маруля и подредете в чиния за сервиране. Извадете крутоните от тигана с решетъчна лъжица, попийте излишното масло с хартиена кърпа. Поставете крутони върху листа от маруля. Пармезанът се настъргва на средно ренде и се поръсва върху салатата.
Стъпка 4
Отделно поднесете дресинга, като разбиете жълтъците с оцета и горчицата и там изстискате сока от 1/4 лимон.
Салата Цезар с варено пиле, крутони и китайско зеле
Необходими продукти за салатата:
за салатата:
- китайско зеле,
- 10 чери домата,
- 200 г варени пилешки гърди,
- 150 г твърдо сирене,
- 6 филийки препечен хляб,
- 2 скилидки чесън,
- 4-6 с.л. растително масло,
- сол и черен пипер на вкус.
за соса:
- 2 сурови жълтъка,
- 1 с.л. балсамов оцет,
- 1 с.л. лимонов сок,
- 100 г масло,
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготване на Цезар Салата с пиле и крутони
Стъпка 1
Готвене. Нарежете скилидките чесън, залейте с растително масло и оставете да престои половин час. Хлябът се нарязва на кубчета, поръсва се с предварително приготвената чеснова мазнина и се запържва в сух тиган до зачервяване.
Стъпка 2
В дълбока купа се смесват листата китайско зеле, разполовените домати, крутоните, нарязаното пилешко месо, настърган кашкавал. Сол и черен пипер на вкус. Преди да сервирате, залейте салатата с дресинг или я сервирайте отделно.
Стъпка 3
За да приготвите соса, отделете жълтъците от белтъците и ги сложете в дълбока купа. Добавете сол и черен пипер там, разбъркайте и ги разбийте малко. Отделно смесете балсамовия оцет с лимоновия сок и сварете тази смес. Внимателно изсипете жълтъците в тази смес, като бъркате непрекъснато. Разтопете маслото, оставете да заври на слаб огън и бавно добавете към сместа, като бъркате непрекъснато. След получаване на гъста хомогенна маса, сосът не се охлажда и веднага се сервира или подправя с ястие.
Оригинална Цезар салата със скариди
Необходими продукти:
за салатата:
- 70 г салата айсберг,
- 60 г салата ромен,
- 60 г сварени и обелени скариди,
- 30 г зехтин, 15 г пармезан,
- 1-2 скилидки чесън,
- 3-4 чери домата или всякакви дребноплодни домати,
- 1/5 част френска багета,
- маслини,
- сол и подправки на вкус;
за дресинга:
- 30 г зехтин,
- 1 с.л. майонеза,
- 1 ч.л соев сос,
- захар,
- сол и смлян черен пипер на вкус.
Начин на приготване
Стъпка 1
Готвене на Салата Цезар. В тигана се налива една трета от олиото и на същото място се слагат обелените скилидки чесън. Запържете 1-2 минути на слаб огън, след което изключете котлона и извадете чесъна.
Стъпка 2
Обелете френската багета, нарежете на кубчета, поставете в тава за печене и поръсете с чесново масло. Запържете багетата във фурната.
Стъпка 3
Запържете скаридите в тиган в останалото растително олио.
Стъпка 4
Накъсайте листата на марулята на едри парчета и ги сложете в чиния за сервиране. Отгоре наредете парчетата багета, скаридите, измитите и нарязани домати и маслините. Салатата се поръсва с настърган кашкавал, сол и подправки на вкус.
Стъпка 5
За да приготвите дресинга, смесете всичките му съставки, разбийте ги малко в хомогенна маса и я изсипете върху салатата. Вторият вариант е да потопите листата на марулята в дресинга, преди да ги добавите към ястието.
Съвет за Салата Цезар: Дресингът за тази салата може да се сервира отделно. За да стане салатата по-вкусна, скаридите първо се варят във вряща вода с добавяне на голямо количество сол и след това се поставят в студена вода с лед, докато се охладят напълно. Към този вариант на салата можете да добавите и варени яйца, а френската багета да замените с готови крекери.
Цезар салата с пушено месо и варено яйце
Ще ви трябват:
- 200 г зелена салата,
- 10-12 чери домати,
- 150 г гърди или друго пушено месо,
- 100 г твърдо сирене,
- 200 г крутони,
- 3 варени яйца,
- 2 скилидки чесън,
- растително масло,
- сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне на салатата
Стъпка 1
Нарежете скилидките чесън и ги залейте с няколко супени лъжици растително масло. Оставете за половин час.
Стъпка 2
Пушеното месо се нарязва на кубчета и се запържва, като при необходимост се добавя растително масло. Настържете твърдото сирене на средно ренде. Нарежете за салата Цезар вашите варени яйца наполовина или четвъртинки.
Стъпка 3
В дълбока купа смесете всички съставки за салата или ги поставете на пързалка върху листата от маруля. Сол и черен пипер на вкус. Преди сервиране добавете дресинга към салатата и разбъркайте, за да се комбинират.
Салата Цезар с нахут (вегетарианска)
Необходими продукти за салатата
за салатата:
- 1/2 с.л. олио,
- 1/3 чаша едър нахут,
- 1/4 ч.л. сол,
- 1/4 ч.л чесън на прах,
- 1/2 ч.л. сушен магданоз,
- 1/4 чаша кашу,
- 30 г агар агар,
- 4 чаши нарязана маруля ромен,
- чеснови крутони.
за веган майонеза:
1/4 чаша нискомаслено кокосово мляко,
1/2 чаша меко кокосово масло;
1/4 чаша сурово кашу или слънчогледови семки,
1/2 ч.л. сол,
1/4 ч.л смляна куркума,
2 с.л. зехтин,
3,5 с.л. ябълков оцет;
за дресинга:
- 2/3 чаша веган майонеза,
- 3/4 чаша вода,
- 1 с.л. лимонов сок,
- 1 с.л. дижонска горчица,
- 1 с.л. веган мая,
- 1/2 с.л. балсамов оцет,
- 2-3 скилидки чесън,
- 1/8 ч.ч. смлян черен пипер,
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Стъпка 1
Готвене. Накиснете кашуто във вода за 8-10 часа. В отделен съд оставете нахута да се накисне за същото време.
Стъпка 3
След това направете веган майонеза. За да направите това, разбийте всичките компоненти в отделен съд. Оставете майонезата да престои поне два часа, преди да я използвате. След това на базата на майонеза пригответе дресинг за салата, като добавите останалите съставки и ги разбийте с блендер. Изпратете дресинга в хладилника за известно време.
Стъпка 3
Започнете да приготвяте салатата. За да направите това, изсипете агар-агар в малка тенджера, напълнете го с 200 мл вода и оставете на огъня, без да кипи, за 2-3 минути.
Стъпка 4
Изсипете предварително накиснатите ядки кашу в купата на блендер или кухненски робот, налейте водата агар-агар и разбийте сместа до гладкост. Сложете получената маса в малка дълбока купа и оставете за 2-3 часа в хладилника.
Стъпка 5
Разстелете накиснатия нахут на тънък слой върху хартиени кърпи и го оставете да изсъхне. Загрейте зехтина в тиган и добавете в тигана нахута, солта, чесъна на прах, магданоза и черния пипер. Запържете нахута до златисто.
Смесете марулята, настърганото сирене и нахута в дълбока купа. Поръсете салатата с чеснови крутони и вашата салата Цезар е вече готова.
Резюме
Вече имате няколко варианта на Салата Цезар, включително и оригинална рецепта с маруля вместо айсберг!
Приятен апетит!