Сарми в гювеч

Рецептата за сарми в гювеч е един от най-вкусните начини за приготвяне на зелеви сарми, зимно време. Глиненият гювеч, известен със своето дълго и бавно готвене, позволява на сармите да поемат всички аромати на съставките, като запазват сочността си и в същото време получават лека златиста коричка.

Ето и какво ще ви бъде необходимо като съставки за да приготвите едни от най-вкусните сарми, които сте опитвали.

Необходими продукти за сарми в гювеч:

  • 1 средно голяма зелка кисело зеле
  • 500 г свинска кайма (може да се използва и смес от свинска и телешка кайма)
  • 1 чаша ориз
  • 1 голяма глава лук
  • 2-3 супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • 1 чаена лъжичка чубрица
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
  • 1 чаена лъжичка кимион (по желание)
  • сол (ако е необходимо, в зависимост от солеността на зелето)
  • 1-2 чаши вода, бульон или зелев сок.

Как се правят сарми в гювеч

Започнете с отделяне на зелевите листа и отстраняване на жилките. кисело зеле трябва да се раздели внимателно на отделни листа. Ако зелето е прекалено солено или кисело, листата могат да се изплакнат под течаща вода. Важно е листата да са гъвкави, за да могат лесно да се навиват сармите.

За да улесните навиването, отстранете дебелите жилки в средата на зелевите листа. Тези жилки може да нарежете на ситно и да ги използвате като основа на гювеча, за да предотвратите залепване на сармите.

1. Приготвяне на плънката за сарми в гювеч

Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото до златисто. Лукът придава на плънката сладък и мек вкус, който се съчетава идеално с киселината на зелето.

Към запържения лук добавете свинската кайма. Гответе я на умерен огън, докато стане златиста и добре раздробена. Разбърквайте често, за да не останат големи парчета.

След като каймата се запържи, добавете ориза и го разбъркайте, за да се смеси равномерно с каймата и лука. Оставете ориза да се запържи за 2-3 минути, за да поеме ароматите.

Овкусете плънката с червен пипер, чубрица и черен пипер (кимион по желание). Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките. Ако зелето не е достатъчно солено, добавете малко сол или прибавете зелева чорба.

Налейте 1/2 чаша топла вода или бульон в тигана с плънката и оставете да къкри на слаб огън, докато оризът започне да набъбва леко. Не гответе ориза напълно, защото той ще се досготви в гювеча.

2. Навиване на сармите

навиване на сарми за гювеч

Вземете един зелев лист и поставете 1-2 супени лъжици от плънката в средата. Завийте сармата, като първо сгънете страничните краища към центъра, след което навийте на руло. Повторете този процес с всички зелеви листа. Вижте тук как се завиват зелеви сарми стъпка по стъпка.

На дъното на гювеча наредете ситно нарязани цели зелеви листа, за да създадете основа за сармите. Подредете ги а редове, като ги поставяте плътно една до друга.

3. Готвене на сарми в гювеч

След като сармите са подредени в гювеча, добавете 2-3 дафинови листа за аромат и залейте с топла вода или зеленчуков бульон, така че течността да покрие сармите.

Покрийте гювеча с капак или алуминиево фолио, за да предотвратите изпаряването на течността и да запазите сармите сочни.

Поставете гювеча във фурната и печете на 180 градуса за около 2 часа. Първоначално печете сармите под капак за около 1.5 часа, след което махнете капака и оставете сармите да се запекат леко за още 20-30 минути, докато получат златиста коричка.

4. Сервиране

Готовите зелеви сарми могат да се сервират топли, като към тях можете да добавите малко кисело мляко или лютивка за допълнителен вкус. Сармите са изключително ароматни и с богати вкусове благодарение на комбинацията от кисело зеле, кайма и подправки.

Съвети за най-вкусните зелеви сарми в гювеч:

  1. Избор на зеле: Качеството на киселото зеле е от решаващо значение за добрия вкус на сармите. Изберете зелка, която е добре ферментирала, но не прекалено кисела или солена.
  2. Добавяне на сланина: За по-богат вкус, можете да добавите малко парченца сланина между сармите в гювеча. Това ще придаде допълнителна сочност и вкус на ястието.
  3. Готвене на слаб огън: Гювечът е идеален за дълго и бавно готвене. Ако имате възможност, използвайте гювеч на традиционна пещ или керамична печка за още по-добри резултати.
  4. Замразяване на сарми: Ако приготвите по-голямо количество сарми, можете да ги замразите, като ги съхраните в кутии във фризер. Замразените сарми могат да бъдат претоплени по-късно във фурна или микровълнова печка.

Зелевите сарми в гювеч са класическо ястие, което е богато на вкусовите качества на киселото зеле, каймата и ориза. Глинения гювеч осигурява идеалната среда за равномерно готвене, като запазва сочността на сармите и придава лека запечена коричка накрая. Това ястие е подходящо за празнични трапези, особено през зимните месеци. С традиционен вкус и неповторим аромат, сармите, приготвени в гювеч, са истинско удоволствие за всеки гурме ценител.

снимки: личен архив

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано