Сарми с прясно зеле и кайма

Тази рецепта за сарми с прясно зеле и кайма се различава от класическите сарми по това, че не се използва кисело зеле. Но тъй като то обикновено става по-късно, около края на ноември и началото на декември (в зависимост от това кога сте заложили) винаги има начин да си направите сарми, като използвате листа за завиването им от прясно зеле.

Но тъй като листата прясно зеле са твърде, ще се наложи предварително да се обработят. А как става това ще разберете след малко. Сега ще започнем с необходимите продукти и подправки

Рецепта за сарми с прясно зеле и кайма

Необходимите продукти

  • прясно зеле (1 зелка)
  • 500 гр кайма (смес от свинска плешка)
  • 140 гр ориз
  • червен и черен пипер
  • магданоз (по желание)
  • 1 глава лук
  • оллио
  • сол за каймата

Начин на приготвяне

Прясното зеле е идеално за сарми, тъй като листата му са меки и лесни за работа. За да ги приготвите, първо трябва да бланширате зелевите листа. Това става, като листата се поставят във вряла вода за 5-10 минути, докато омекнат. След това ги отделяте един по един, като махате дебелите жилки, за да станат лесни за завиване.

Подготовка на плънката

Лукът се нарязва на ситно и се запържва леко в олио, докато омекне. Към него се добавя каймата, която също се запържва. Добавят се оризът, червеният и черния пипер, сол на вкус и ситно нарязан магданоз по желание. Някои рецепти предлагат и добавяне на доматено пюре, което придава лека киселинност на ястието и допълнителен вкус, но ние не ползваме пюре в тази рецепта.

Оформяне на сармите

Ако не знаете как се завиват сарми, последвайте линка. Във всяко зелево листо се слага малко от готовата плънка, след което листото се завива. Сармите се нареждат в дълбок съд, плътно една до друга, а за да не се развият по време на готвене, може да се притиснат с чиния.

Готвене

Заливате сармите с вода или бульон, като течността трябва да покрива сармите наполовина. Съдът се похлупва и се оставя да къкри на слаб огън около 1 час. След като сармите са готови, може да се поднесат със специално приготвен бял сос за сарми.

Така приготвени с с прясно зеле и кайма, сармите стават също толкова вкусни

Тънкости и съвети

  • за по-богат вкус, към плънката може да се добавят и други подправки като кимион или чубрица.
  • важно е зелето да е младо и меко, тъй като това прави сармите по-сочни и нежни.
  • ако искате сармите да имат по-плътен вкус на месо, може да увеличите количеството кайма и да намалите това на ориза.

Да ви е сладко!

снимка: личен архив

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име