С правилната подготовка и внимателно приготвяне, можете да се насладите на това класическо ястие за по-малко от един следобед време за приготвяне.
Рецепта за сарми с прясно зеле
Ето и необходимите продукти:
- 1 голяма зелка прясно зеле:
- 500 гр смляно месо (свинско, телешко или смес) или готова кайма
- 1 ч.чаша Ориз
- 1 глава лук
- 2-3 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица червен пипер
- черен пипер на вкус
- копър: 1 връзка (по желание)
- чесън: 2-3 скилидки (по желание)
- магданоз: 1 връзка
- 1-2 щипки сол или на вкус
- 1 ч.ч. доматено пюре
- вода или бульон
Начин на приготвяне
Премахнете външните, увредени листа на зелето. Сложете главата на зелето във вряща вода за 5-10 минути, докато листата станат меки и лесни за отделяне. Това помага за лесното навиване на сармите и предотвратява чупенето на листата. След това охладете зелето под студена вода и внимателно отделете листата.
Нарежете лука на ситно и го запържете в малко масло или олио до златисто. Добавете смляното месо и гответе до леко зачервяване.
Добавете ориза в месото и гответе за още 5 минути, като разбърквате добре.
Прибавете червения пипер, черния пипер, солта и по желание чесън и копър. Разбъркайте добре и оставете сместа да се охлади леко, преди да я използвате за пълнене.
Вземете по едно листо зеле и поставете около 1-2 супени лъжици от плънката в центъра на листото.
Завийте краищата на листото към центъра и след това навийте на руло, като се уверите, че плънката е стегната в листото.
Подредете сармите плътно в голяма тенджера, и добавете доматеното пюре с водата или бульона, като залейте сармите. Може и да не правите този вид сос, а да ползвате сос за пълнени чушки, след изпичане.
Сложете тенджерата на среден огън и гответе сармите за около час, или докато зелето и плънката са напълно сготвени.
Сервирайте готовите сарми с прясно зеле още докато са топли, с пресен домашен хляб.
Да ви е сладко!
Виж още: