Сарми с прясно зеле

Сарми с прясно зеле е едно от най-обичаните за нас българите ястия. Зелевите сарми са част от балканската кухня, като цяло, но са популярни и в много други страни.

Тези сарми, като цяло се приготвят когато все още киселото зеле (ако сте сложили такова) не е ферментирало. Затова прясното зеле се използва в сезона, когато е налично и свежо, което придава на сармите уникален вкус и текстура.

С правилната подготовка и внимателно приготвяне, можете да се насладите на това класическо ястие за по-малко от един следобед време за приготвяне.

Рецепта за сарми с прясно зеле

Ето и необходимите продукти:

  • 1 голяма зелка прясно зеле:
  • 500 гр смляно месо (свинско, телешко или смес) или готова кайма
  •  1 ч.чаша Ориз
  • 1 глава лук
  •  2-3 супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • черен пипер на вкус
  • копър: 1 връзка (по желание)
  • чесън: 2-3 скилидки (по желание)
  • магданоз: 1 връзка
  • 1-2 щипки сол или на вкус

За соса за сармите:

  • 1 ч.ч. доматено пюре
  • вода или бульон

Начин на приготвяне

Премахнете външните, увредени листа на зелето. Сложете главата на зелето във вряща вода за 5-10 минути, докато листата станат меки и лесни за отделяне. Това помага за лесното навиване на сармите и предотвратява чупенето на листата. След това охладете зелето под студена вода и внимателно отделете листата.

Нарежете лука на ситно и го запържете в малко масло или олио до златисто. Добавете смляното месо и гответе до леко зачервяване.

Добавете ориза в месото и гответе за още 5 минути, като разбърквате добре.

Прибавете червения пипер, черния пипер, солта и по желание чесън и копър. Разбъркайте добре и оставете сместа да се охлади леко, преди да я използвате за пълнене.

Завиване на сармите

Вземете по едно листо зеле и поставете около 1-2 супени лъжици от плънката в центъра на листото.

Завийте краищата на листото към центъра и след това навийте на руло, като се уверите, че плънката е стегната в листото.

Подредете сармите плътно в голяма тенджера, и добавете доматеното пюре с водата или бульона, като залейте сармите. Може и да не правите този вид сос, а да ползвате сос за пълнени чушки, след изпичане.

Сложете тенджерата на среден огън и гответе сармите за около час, или докато зелето и плънката са напълно сготвени.

Сервирайте готовите сарми с прясно зеле още докато са топли, с пресен домашен хляб.

Да ви е сладко!

Виж още:

Класически сарми с кайма и кисело зеле

Пълнена зелка

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име