четвъртък, 30 май 2024
12.7 C
София
НачалоЗдравеСваляне на високо кръвно...

Сваляне на високо кръвно за 5 минути! Възможно ли е?

В интернет пространството ще се натъкнете на дузина статии от рода, сваляне на високо кръвно за 5 минути, чрез оцет и гореща вода или чрез китайска медицина, чрез пристискане на определени точки на тялото и какво ли още не. Истината е, че някои от тези средства, може да спомогнат, но едва ли ще свалите високо кръвно налягане за 5 минути и то без помощта на лекарства.

Дори и тогава според специалистите, е добре кръвното налягане да се понижи / свали плавно, а не рязко. Макар понякога да сте изплашени от това, което виждате да отчита апаратът, е важно да не се паникьосвате, а да предприемете някои мерки, като за начало.

Сваляне на високо кръвно за 5 минути?

Оказва се че това е 100% мит, или поне не би било възможно да се постигне за 5 минути (или подобно кратко време) чрез алтернативна медицина. За да понижите кръвното си налягане за 5 минути или по-малко, далеч няма да ви помогнат билки или други натурални природни средства и алтернативни методи, които могат нормализират кръвното налягане за толкова кратко време.

Да не говорим, че някои от тези натурални средства или добавки, трябва да се приемат със седмици, дори месеци. Въпреки факта, че има редица природни продукти, които доказано влияят положително, като канела, чесън и други, ще бъде нужно много повече от един еднократен прием, който според някои твърдения би свалил високо кръвно за 5 минути.

От друга страна, има медикаменти, които биха свалили високото кръвно налягане, ако не за 5 минути, то поне 15-30 минути, но е задължително да се консултирате с лекар, преди тяхната употреба. Въпреки това, има неща които може да направите, с цел да понижите кръвното налягане и най-малкото да не го насърчите да продължи да се покачва.

Как да понижите внезапно покачване на кръвното налягане

 • като за начало се опитайте да се разходите, разходките доказано нормализират кръвното налягане.
 • ограничете незабавно консумацията на сол тъй като, натрият задържа водата.
 • не прекалявайте с течностите. Препоръчително е да ограничите течностите, тъй като те биха увеличили натиска върху артериите ви.
 • не приемайте алкохол, особено концентрат. Въпреки че първоначално твърдият алкохол би понижил кръвното, в последствия действието му ще е точно обратното;
 • ако сте пушачи се опитайте да не пушете, тютюнопушенето доказано свива допълнително кръвоносните съдове.
 • вземете топъл душ или вана, това евентуално би разширило кръвоносните ви съдове, което от своя страна би намалило налягането върху тях;
 • опитайте се да се успокоите, стресът доказано повишава кръвното налягане.

Ако кръвното ви налягане е по-високо от 180/120 mm Hg, това се счита за спешен медицински случай и трябва незабавно да потърсите помощ. Ако поддържате горна граница на кръвно налягане над 130-140, продължително време е необходимо също да посетите лекар.

Упражнението е един от начините да понижите кръвното си налягане по естествен път. Възрастните хора трябва да се стремят към 150 минути умерени упражнения седмично. Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, се случва, когато е необходима твърде много сила, за да изтласка кръвта ви през артериите, карайки сърцето ви да работи усилено. Ежедневните упражнения доказано работят за нормализиране на кръвното налягане.

Как да понижите кръвното налягане с лекарства

Промените в начина на живот може да са достатъчни, за да получите и поддържате кръвното си налягане под контрол. Ако не е, може да се нуждаете и от лекарства. Важно е да го приемате точно както Ви е предписал Вашият лекар, така че не намалявайте дозите и не пропускайте дни.  Лекарствата, използвани за лечение на кръвно налягане, включват:

 • диуретици, като хлорталидон (Hygroton), помагат на тялото ви да се отърве от сол (натрий) и вода;
 • бета-блокери, включително метопролол тартарат;
 • алфа-блокери, като доксазозин (Cardura), отпуска стените на малките вени и артерии;
 • Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) ,включително беназеприл (лотензин), помагат на тялото да произвежда по-малко ангиотензин (химикал, който стеснява кръвоносните съдове);
 • ангиотензин II рецепторни блокери (ARBs), като ирбесартан, намаляват ефектите на ангиотензин;
 • вазодилататори ,включително миноксидил, отпускат стените на кръвоносните съдове, позволявайки им да се отварят по-лесно;
 • блокери като амлодипин;
 • Алфа-2 рецепторни агонисти ,включително клонидин, намаляват активността на частта и др.

Важно е да се отбележи, че всички тези лекарства не трябва да се приемат, ако не ви бъдат предписани от лекуващия ви лекар.

Добавки за борба с високото кръвно

Някои хранителни добавки могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, въпреки че специалистите подчертават важността на трайните промени в диетата и храненето, а не на добавките при лечението на хипертония.

Проучванията показват малки подобрения в кръвното налягане, които се наблюдават при хора, приемащи добавки с калций , калий и магнезий , но резултатите от изследванията могат да бъдат противоречиви.

Добавки от алтернативна медицина, които евентуално могат да понижат кръвното налягане, включват:

 • Витамин С;
 • Коензим Q10;
 • Ликопен;
 • Омега-3 мастни киселини;
 • Фолиева киселина (витамин B9).

Имайте предвид, че всички добавки, които приемате, могат да имат странични ефекти или да допринесат за лекарствени взаимодействия, така че обсъдете употребата им с вашия лекар.

В заключение, според мнозина, сваляне на високо кръвно за 5 минути чрез алтернативна медицина е твърде нереално и е далеч по-разумно, да следите своите симптоми и да предприемете незабавни мерки, като се свържете с лекар, ако кръвното ви налягане е над допустимите норми или поддържате завишени стойности продължително време.

Любопитно:

Таблица на кръвната захар

предишна статия
следваща статия
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

5 модерни цветове на дрехи, които ще ви издигнат на върха през лятото

Определено трябва да имате артикули в един от тези нюанси в гардероба си. Те изглеждат не само стилни, но ще ви направят по женствени....