НачалоЗдравеХранене и диетиСветът яде хляб: кой...

Светът яде хляб: кой е най-вредния, най-здравословния и най-вкусния?

Хлябът не е само бял и черен, но има и диетичен, соев, без глутен, с трици и още стотици разновидности. Той е всичко. Без друго може, но без хляб не може, както казват много хора. Той е основния продукт с който се препитават милиарди жители на нашата планета. Преглеждаме основните видове за да разберем кои от тях са полезни и кои е по-добре да прескочим, когато се запасяваме с насъщния.

Пшеничен хляб

Традиционният и най-познат вид, приготвен от пшенично брашно и вода, замесен с мая. Той има високо съдържание на нишесте, което може да доведе до метаболитни нарушения и храносмилателни разстройства. Пшеничният хляб е известен и като източник на бързи въглехидрати – символи на затлъстяването, които допринасят за наддаване на тегло, особено при заседнал начин на живот.

пшеничен хляб

Въпреки факта, че пшеничните зърна са богати на различни витамини и минерали, те напълно отсъстват от хляба. Факт е, че повечето от полезните вещества остават в триците и обвивката на зърното, които не са част от пшеничното брашно. След изпичането му изобщо не остават ценни вещества, понеже високата температура разгражда отчасти витамините.

Ръжен

ръжен хляб

Или както го наричаме по-често – черен. Ръженият хляб съдържа по-малко калории от белия, около 60 ккал на 100 грама, което по е наистина значително. Но това не е неговото най-голямо предимство. Важно е да се отбележи, че за разлика от белия, черният съдържа редица полезни аминокиселини и фибри, които са много полезни за работата на стомашно-чревния тракт.

Без мая

Доказано е, че хлябът без мая се усвоява по-лесно от организма и спомага за по-активната чревна функция. Освен това той не уврежда микрофлората и не може да причини дисбиоза, за разлика от дрождите. Такъв хляб е често по-здравословен и по-подходящ за хранене от например белия.

Пълнозърнест хляб

пълнозърнест хляб
stock.adobe.com

Пълнозърнестият тип се приготвя от натрошени, но не пресети зърна, включително обвивката на зърното, която съдържа полезни за организма ни вещества – витамини В и Е, както и фибри.

Въпреки ползите, диетолозите препоръчват да се консумира с повишено внимание. Той е по-труден и по-груб за смилане и не се препоръчва за хора със слаба храносмилателна система, тъй като може да доведе до усложнения при съпътстващи заболявания.

С трици

Триците са обвивката, външната обвивка на зърното, която традиционно не попада в хляба. Въпреки това те са изключително богати на различни витамини и минерали. Благодарение на триците обаче, той се превръща в сериозно предизвикателство за червата и не се препоръчва при стомашно-чревни заболявания. Той е подходящ за профилактика и лечение на атеросклероза, прочистване на тялото от токсини и понижаване на нивата на кръвната захар.

Без глутен

Хлябът без глутен набира все по-голяма популярност в наши дни. Прави се от различни смлени семена и без използването на брашно в общия смисъл. Зърнените култури са основният източник на глутен и поради това са изключени от състава на такива продукти без глутен. Основната полза от такъв хляб, в допълнение към очевидното отсъствие на глутен, е голямото изобилие от различни витамини, минерали, сложни въглехидрати и аминокиселини. Безглутеновият включва продукти от ленено, бадемово, ядково, царевично и други типове брашна.

Царевичен хляб

царевичен хляб

Царевичният вид не е толкова популярен у нас, но се смята за един от най-здравословните видове. Поради факта, че царевичното брашно изисква по-малко обработка, този вид е богат на витамини и минерали. Съдържа витамини А, В1, В2, РР, С, каротин, както и минерали като натрий, калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. От друга страна, като източник на много голямо количество фибри, тя се усвоява по-зле от тялото ни, така че не се препоръчва да се използва при гастрит, пептична язва и проблеми с черния дроб.

С овесени ядки

Този хляб се прави от три вида брашно: овесено, пшенично и ръжено. Съдържа голям брой различни полезни вещества, включително витамини B, C, E, H и PP, както и калий, калций, цинк, селен, мед, желязо и фосфор. Благодарение на специфичния  метод на приготвяне и комбинацията от различни видове брашно, овесеният хляб може да има благоприятен ефект върху чревната функция, както и да премахва токсините от тялото. Той също забавя усвояването на въглехидратите и да нормализира нивата на кръвната захар.

Със соя

Соевият хляб се класифицира като диетичен продукт ,а калорийната му стойност е средно 280 ккал на 100 грама. Диетолозите и лекарите го ценят поради липсата на холестерол. Брашното, получено от преработката на соеви зърна, е изключително богато на протеини, витамини от група В, калий, желязо и калций. Соевият хляб е здравословен поради високото съдържание на полиненаситени мастни киселини, които са от съществено значение за организма. Намирането на такъв тип в магазините може да се окаже трудна задача, тъй като той не е много популярен поради специфичния си вкус.

Резюме

След като разгледахме основните видове хляб, вие решете кой е най-позлезен и най-здравословен за вас, а ако решите да се поглезите, не пропускайте да направите тази  слънчева и пухкава памук погача, която се къса на конци и е подходяща за празнична питка.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат