НачалоЯстия с месоСвинско месоСвински вратни пържоли на...

Свински вратни пържоли на фурна с картофи на гребен

Свински врат е доста често предпочитано месо, когато ще се приготвя на фурна, защото може да се получи значително крехка и сочна пържола с минимум усилия, а вкуса й не отстъпва по нищо на тези, изпечени на барбекю.

Свински вратни пържоли на фурна

  • 6 средно големи свински пържоли от врат;
  • 6 средно големи картофа;
  • 1 глава лук;
  • 50 гр. масло;
  • мащерка;
  • сол.

За маринатата

  • 60 мл. олио;
  • 60 мл. соев сос (уни сос);
  • 40 гр. горчица;
  • 3 с.л. лимонов сок;
  • 4 скилиди чесъсн (настъргани);
  • 2 ч.л. червен пипер;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • чубрица;
  • черен пипер.

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете свинските пържоли. Начукайте ги с готварски чук като покриете пържолите със стреч фолио за да не разкъсате месото. В купа смесете всички съставки за маринатата, разбъркайте докато стане хомогенна смес. Мариновайте пържолите от двете страни и ги приберете в хладилника поне за два часа.

Сложете пържолите в подходяща тава за печене, обелете картофите, измийте ги и и ги разрежете на две. Всяка половинка нарежете на гребен през 2-3 милиметра, като не стигате до долу. Наредете картофите около пържолите, подправте ги със сол и мащерка. Нарежете лука на полумесеци и сложете по няколко лентички върху паржолите.

Сложете  маслото на малки бучици в тавата и сипете около един пръст вода в тавата. Покрийте я с алуминиево фолио и гответе ястието в предварително загрята фурна на 160-170 градуса за час и половина. След това махнете фолиото и оставете на горна фурна на 200 градуса за около 10-15 минути да се запече. Сервирайте ястието топло.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за свински вратни пържоли на фурна с картофи на гребен ви е харесала, вижте и другите ни предложения за свински гърди със зелен фасул и яхния от свинско месо и картофи.

снимка: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име