Свински врат е доста често предпочитано месо, когато ще се приготвя на фурна, защото може да се получи значително крехка и сочна пържола с минимум усилия, а вкуса й не отстъпва по нищо на тези, изпечени на барбекю.
Виж още: Свинско с ориз на фурна
Свински вратни пържоли на фурна
- 6 средно големи свински пържоли от врат;
- 6 средно големи картофа;
- 1 глава лук;
- 50 гр. масло;
- мащерка;
- сол.
За маринатата
- 60 мл. олио;
- 60 мл. соев сос (уни сос);
- 40 гр. горчица;
- 3 с.л. лимонов сок;
- 4 скилиди чесъсн (настъргани);
- 2 ч.л. червен пипер;
- 1 с.л. доматено пюре;
- чубрица;
- черен пипер.
Начин на приготвяне
Измийте и подсушете свинските пържоли. Начукайте ги с готварски чук като покриете пържолите със стреч фолио за да не разкъсате месото. В купа смесете всички съставки за маринатата, разбъркайте докато стане хомогенна смес. Мариновайте пържолите от двете страни и ги приберете в хладилника поне за два часа.
Сложете пържолите в подходяща тава за печене, обелете картофите, измийте ги и и ги разрежете на две. Всяка половинка нарежете на гребен през 2-3 милиметра, като не стигате до долу. Наредете картофите около пържолите, подправте ги със сол и мащерка. Нарежете лука на полумесеци и сложете по няколко лентички върху паржолите.
Сложете маслото на малки бучици в тавата и сипете около един пръст вода в тавата. Покрийте я с алуминиево фолио и гответе ястието в предварително загрята фурна на 160-170 градуса за час и половина. След това махнете фолиото и оставете на горна фурна на 200 градуса за около 10-15 минути да се запече. Сервирайте ястието топло.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за свински вратни пържоли на фурна с картофи на гребен ви е харесала, вижте и другите ни предложения за свински гърди със зелен фасул и яхния от свинско месо и картофи.
снимка: stock.adobe.com