Свински джолан на фурна с кисело зеле – за кулинарни ценители и любители на крехко приготвеното месо. Това е едно от чудесните традиционните български ястия подходящи за зимата и съпровождащите я празници, към което никой не би останал безразличен.
Свински джолан на фурна
Добре приготвеното месо с кисело зеле е гаранция за съвършен вкус. Тази страхотна рецепта би превърнала всяка вечеря в специална, а само как се дели и колко крехко става месото е просто невероятно, затова не пропускайте да приготвите свински джолан на фурна по тази рецепта.
Това може би не е най-подходящата рецепта за бързаците в кухнята, но ако имате малко време и търпение, резултата ще се „стопи“ в устата ви 🙂
Продукти и съставки за свинския джолан
- 1 заден свински джолан (с кожа или без по ваш избор);
- кисело зеле (около 1.5кг или колкото да запълни тавата);
- 2 моркова;
- 1 глава лук;
- 100 грама корен целина;
- 2 дафинови листа;
- 1 с.л. червен пипер (равна);
- крива мерудия;
- черен пипер;
- олио;
- сол;
- масло.
Как се прави невероятно крехък свински джолан на фурна
Джолана може да се изпече и изцяло на фурна, но ако не сте го правили друг път преди, съществува риск да се препече или обратното, да остане жилав, затова ви предлагаме вариант с предварително сварен свински джолан, който да се довърши на фурна до получаване на хрупкава коричка. Отделно от това, зелето става още по-вкусно, когато е леко запечено. Ето и как да го приготвите.
Измийте добре свинския джолан, сложете го в подходяща тенджера, налейте вода да покриете джолана и посолете. Варете 10-15 минути и изхвърлете първата вода. Сложете чиста вода и го върнете отново на огъня.
Добавете нарязаните на едро моркови, лук и целина и дафиновите листи. Посолете и варете свинския джолан до пълното му сготвяне, докато месото започне да се дели от кокала (около 3 часа).
Нарежете и задушете с малко вода киселото зеле, докато омекне. Направете запръжка от олиото и червения пипер и я прибавете към зелето. Прибавете кривата мерудия и черен пипер и го разпределете в тавичка.
Сложете най-накрая джолана, като го намажете с масло и червен пипер. Печете ястието за около 30-40 минути или докато се запече и хване хрупкава коричка. Поднесете топло с печена люта чушка и чаша червено.
Успех!
Ако нашата рецепта за свински джолан на фурна с кисело зеле ви е харесала, вижте и другите ни предложения за крехко приготвено месо, но този път пилешко: пиле с ориз на фурна и цяло пиле върху сол.
Не пропускайте да прегледате и тази класическа рецепта за свинско с кисело зеле, като и вариант с добавен ориз.
Актуално предложение за четене: Защо климатика не духа топло и какви са възможни причини.