Лесна и бърза рецепта за свински ребра на фурна с кисело зеле. Наближава Ивановден, един от най-празнуваните именни дни с над 300 000 именници в България. В деня на празника обикновено се слагат на трапезата традиционни български ястия, най-често сред които са капама, месо с кисело зеле, кървавица, празнична погача и др.
Виж още: Свинско с ориз на фурна
Свински ребра на фурна с кисело зеле
Днес ще представим вариант на свински ребърца с кисело зеле, печени на фурна. Ястието е изключително подходящо, както за празника, така и за зимния сезон.
Продукти и съставки
- 1300гр свински ребра;
- около 1кг кисело зеле;
- 1 с.л. растителна мазнина (олио);
- 2 стръка праз;
- черен пипер;
- сол на вкус;
За маринатата
- 20 гр червен пипер;
- 3 скилидки чесън;
- 5-10 гр черен пипер;
- 30 мл. твърд алкохол (водка или ракия);
- чубрица;
- щипка кимион;
- сол на вкус.
Как да направите вкусни свински ребра на фурна с кисело зеле
Нарязвате на порции свинските ребра. Първо приготвянето марината от съставките за нея по-горе. Чесъна е добре да бъде настърган и премесен със солта, алкохола, кимиона, чубрицата и малко вода (10-20 мл). Колкото повече престоят ребрата в марината, по-добре, но всичко зависи от времето с което разполагате, като поне има дайте 30 минути за да поемат от съставките.
Нарязвате лукът на дребно и задушавате в предварително загрята мазнина. Разбърквате добре, след което добавяте нарязаното на ситно кисело зеле и червения пипер.
В подходяща дълбока тава или гювеч, нареждате най-отдолу половината от киселото зеле. Разпределяте вече маринованите свински ребра и завършвате последния ред с останалото кисело зеле (реди се подобно на капама).
Ако прецените, може да долеете малко вода и печете във фурна на 180 градуса за около 2.5 часа.
Да ви е сладко, а на именниците – Честито!
Надяваме се и вашето ястие от свински ребърца да се е получило. Разгледайте и други ни рецепти за:
Красива празнична памук погача, стъпка по стъпка
Любопитно: Защо кихаме когато сме болни или се запролетява?
Сладко изкушение: Фунийки с яйчен крем от едно време