Зимно предложение за януарска рецепта – сладък кокал с кисело зеле, по рецепта от моята баба. Освен че се получава изключително вкусно ястие, цената на тази част от свинското месо е значително по-евтина за килограм (с 3-4лв надолу), което е даже малко озадачаващо, понеже самото месо около кокала е много крехко.
Сладък кокал с кисело зеле
Един често пренебрекван компонент от свинсите порциони при разфасоването на месото е точно сладкия кокал. Но по-възрастните домакини, знаят много добре колко вкусно и крехко е всъщност това месо и как да го приготвят за да се получи невероятно на вкус.
Необходими продукти
- 1 средно голям сладък кокал;
- 1 кисела зелка (средна по размер);
- 100 мл. растителна мазнина;
- 2 ч.л. червен пипер;
- 50 мл. олио (за запръжката);
- крива мерудия;
- 300 мл. зелева чорба.
Рецепта за най-вкусния сладък кокал
Насечете сладкия кокал на порции. Запържете го в предварително загрятата мазнина до златисто, и го свалете от котлона. В същата мазнина, в дълбок съд, сложете половината, предварително нарязано на ситно, кисело зеле, върху него наредете парчетата от сладък кокал и покрийте с останалото кисело зеле.
Подправете с крива мерудия и залейте със зелевата чорба (ако е много солена разредете с малко вода).
Варете на бавен огън до готовност на месото. В тиган запържете в предварително загрята мазнина червения пипер за една минутка, като внимавате да не загори. Ззалейте ястието съ запръжката и разбъркайте добре.
Пресипете го в тавичка и печете на 180 градуса докато всичко в тавата остане само на мазнина. Поднесете със сушена пукана люта чушка или пък маринована пиперка.
Да ви е сладко!
Надяваме се бабината рецепта за сладък кокал с кисело зеле да ви се е получила. Разгледайте и другите ни предложения със свинско месо по-долу:
Свинско с кисело зеле и ориз на фурна;
Свински джолан на фурна (бавно печен).