Благодарение на ниското съдържание на мазнини, то се приготвя бързо и лесно, а резултатът е често повече от задоволителен. В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите свинско бон филе на фурна със сос който ще придаде допълнителна сочност и богат вкус на месото.
Необходими продукти
За свинското бон филе:
- 600 гр. свинско бон филе
- 2 с.л. зехтин или разтопено масло
- 2 скилидки чесън (накълцани или пресовани)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. червен пипер (по желание – пушен)
- 1/2 ч.л. сушен риган
- 1/2 ч.л. мащерка
- 1 с.л. горчица
За соса:
- 1 ч.ч. готварска сметана (200 мл.)
- 1/2 ч.ч. бульон (пилешки или зеленчуков)
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. соев сос
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 50 гр. настърган пармезан (по желание)
Kак да приготвим перфектното свинско бон филе на фурна със сос
Извадете свинското бон филе от хладилника поне 30 минути преди готвене, за да достигне стайна температура. Това ще помогне за po-равномерното му изпичане.
Подсушете месото с кухненска хартия, за да премахнете излишната влага. В малка купа смесете зехтина, накълцания чесън, солта, черния пипер, червения пипер, ригана, мащерката и горчицата и разбъркайте добре.
Намажете цялото филе с тази смес, като внимателно втривате подправките в месото. Съвет: Ако имате време, оставете месото да се маринова за 1-2 часа в хладилника, за да поеме ароматите.
Запечатване на месото за по-добър вкус
Загрейте голям тиган на средно висока температура и добавете 1 с.л. зехтин или масло. Поставете свинското бон филе в тигана и го запечатайте за 2-3 минути от всяка страна, докато придобие златисто-кафява коричка. След като се запечата, преместете месото в тава за печене. Този процес запазва соковете в месото и гарантира, че то ще остане крехко и сочно след печене.
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор) или 190 градуса (горен и долен реотан). Поставете тавата със свинското в средата на фурната и печете около 25-30 минути.
За най-добри резултати използвайте термометър за месо, вътрешната температура трябва да достигне 63-65 градуса за средно изпечено месо или 70 градуса за напълно изпечено.
Съвет: Ако не сте сигурни дали месото е готово, прободете го леко с нож, ако изтече бистър сок, значи е изпечено.
Приготвяне на соса
Докато месото се пече, пригответе кремообразния сос:
В тиган разтопете маслото на средно слаб огън. Добавете горчицата, соевия сос и черния пипер. Разбъркайте добре и добавете готварската сметана и бульона, като продължавате да бъркате.
Оставете соса да къкри 5-7 минути, докато се сгъсти. По желание добавете настърган пармезан за по-интензивен вкус.
Извадете вече изпеченото свинско бон филе от фурната и го оставете да почине за 5-10 минути, преди да го нарежете. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно в месото. Нарежете филето на филии и го залейте с топлия сос.
С какво да поднесем свинско бон филе на фурна със сос?
Това ястие се съчетава отлично с:
- Картофено пюре – придава кремообразност и завършен вид
- Задушени зеленчуци – броколи, моркови, аспержи.
- Прясна зелена салата – добавя свежест.
Остатъците могат да се съхраняват в хладилник до 3 дни, като се поставят в добре затворена кутия. За да запазите сочността на месото при претопляне, може да го загреете на слаб огън в тиган с малко масло или го затоплете във фурна на 150 градуса за 10 минути.
Свинско бон филе на фурна със сос е от тези класически ястия, което се харесва на почти всички и има защо – получавате отличен протеин, приготвен по вкусен начин.
Виж още: Свинско Уелингтън