Свинско в сладко-кисел сос – Това е едно от любимите ни китайски ястия, което може да приготвяне у дома. Съвършената комбинация от сладко и кисело. Като използвате два различни оцета вместо само един, вие получавате комплексен вкус, който се комбинира със сладостта на захарта и кетчупа. Соевият сос му придава пикантна нотка, от която се нуждае, за да балансира всичко.
Може да персонализирате това ястие по ваш вкус, което го прави абсолютно перфектно. Вкусно е и няма да стои тежко в стомаха ви, както някои други ястия. Опитайте това свинско в сладко-кисел сос и няма да останете разочаровани! Ако харесвате свинско с ориз, то тук разликата е само в липсата на ориз и сладникавия сос. Месото става също толкова крехко.
Продукти за свинско в сладко-кисел сос по китайски
Вероятно повечето от тези съставки вече имате под ръка.
Растителна мазнина: Това е мазнината, което ще използвате за пържене, така че ако имате рапично масло, заложете на него, ако не използвайте обикновено олио.
Свинско месо: Крехко свинско филе, нарязано на малки парчета (може да използвате още плешка или заден бут).
Сол и черен пипер: По ваш вкус.
Царевично нишесте: Използва се за покритие на свинското, за да направите хубава коричка.
Червени чушки: Нарежете чушките на парчета от по 2 см.
Зелена чушка: Нарежете на кубчета със същия размер.
Лук: Нарежете на такава големина, че да се сготви заедно с чушката
Парчета ананас: Използвайте една кутия ананас (440 гр) изцедена от сока.
За сладко-киселия сос
Захар: Това осигурява сладостта на соса, може да ползвате бяла захар.
Кетчуп: Кетчупът също добавя сладост и малко киселинност.
Бял оцет: Белият оцет има интензивния кисел вкус, който искаме да получим за соса.
Ябълков оцет: Ябълковият оцет е с по-мек кисел вкус, така че не прекалявайте с него
Соев сос: Класическа подправка за сладко и кисело, използвайте такъв с ниско съдържание на сол.
Царевично нишесте: Ще помогне за сгъстяване на соса.
Сусамово семе и зелен лук: Те не са задължителни, но са перфектни за гарнировка.
Как се прави свинско в сладко-кисел сос
По-горните съставки се комбинират по най-невероятния начин, за да създадат вкусно ястие, което семейството ви ще иска отново и отново.
В голям тиган добавете растителната мазнина и го загрейте до 350 градуса. Посолете и поръсете с черен пипер свинското месо и поръсете с царевичното нишесте, за да се покрие напълно всяко едно парче.
Добавете свинското към сгорещената мазнина и гответе до златист и хрупкав вид на месото за няколко минути. Извадете и оставете настрана в чиния.
В голям тиган добавете зехтина, чушката и лука и задушете, докато омекнат. Отделно от това, в малка купа разбийте захарта, кетчупа, оцета, соевия сос, солта и царевичното нишесте.
Добавете свинското месо и ананаса обратно в тигана, заедно с чушките и изсипете соса отгоре. Оставете да къкри, докато месото си поеме добре от всички съставки за няколко минути и отнемете.
Гарнирайте със сусам и зелен лук. А по-долу вижте точните количества на продуктите и съставките, необходими за 4 порции.
Пълен списък на продуктите
- олио за пържене;
- килограм свинско филе , нарязано на парчета от 2 до 3 см;
- сол и черен пипер;
- 1/2 чаша царевично нишесте;
- 1 червена чушка;
- 1 зелена чушка;
- 1 глава лук;
- 1 кутия ананас (400гр);
За сладко-киселия сос
- 2/3 ч.ч чаша бяла захар;
- 4 супени лъжици кетчуп;
- 1/4 чаша бял оцет;
- 1/4 чаша ябълков оцет;
- 1 супена лъжица соев сос;
- 1 супена лъжица царевично нишесте;
- сусам и зелен лук.
Надяваме се да сте успели да се справите с приготвянето на това свинско в сладко-кисел сос, което макар с малко повече продукти, съвсем не е сложно за изпълнение.
А ето и още една класика от китайската кухня: Пиле в сладко кисел сос.
Успех!
Виж още: