Свинско контра филе на фурна

Ако искате да направите крехко свинско контра филе на фурна, предварителното обработване на месото е от съществено значение. Всички знаем, че рибиците (малки и големи) на прасето нямат толкова мазнина и ако не е правилно приготвено ще стане сухо и твърдо.

Предполагаме никой не желае това, тъй като вкусовите качества на контра филето са превъзходни, въпреки че и то представлява мускул, като повечето части от месото. Предлагаме ви да прелистите надолу за да разберете как да го приготвите за да стане сочно и да се къса лесно.

Свинско контра филе на фурна

Преди да закупите контра филето (каре), е нужно да споменем че то трябва да има приятен розов цвят. Обработката преминава задължително с премахване на съединителната тъкан (жили, ципи и т.н) след което се осолява в саламура от сол и вода за едно денонощие. Това ще разкъса връзките в белтъка и ще направи месото по крехко. Ето и какво ще ви трябва за рецептата за 4 порции:

Необходими продукти

  • 600 гр филе;
  • сол за саламурата;
  • 80 гр масло или олио;
  • черен пипер.

За гъбения сос

  • 40 гр брашно;
  • 40 гр масло;
  • 120 гр сметана или 200 мл прясно мляко;
  • 100 гр гъби.
  • щипка захар;
  • червен пипер (по желание);
  • сол на вкус.

Как се прави крехко свинско контра филе на фурна

След като контра филето е престояло една вечер, се отцежда, нарязва се на порции и се запечатва на тиган с малко мазнина.

Прехвърляте филето в подходяща тава и го натривате го с малко сол и черен пипер. Ако ви се намира под ръка, добавяте малко месен бульон, ако не и зеленчуков ще свърши работа.

Печете на фурна на 180 градуса с вентилатор под алуминиево фолио за около 40 минути (или до полу-готовност). Когато времето изтече, премахвате фолиото и запичате до златисто за още 10 минути.

Гъбения сос правите по следния начин:

Брашното се запържва в малко мазнина. Добавя се и малко сладък червен пипер. Залива се със сметаната и се долива малко вода, ако е нужно. Нарязаните на дребно на гъби се пускат в соса. С бъркане от време на време сосът се готви до сгъстяване.

Готовите пържоли се заливат с гъбения сос или сосът се слага отстрани.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано