Рецепта за изключително вкусно свинско месо в буркани без нужда от стерилизация, което е предварително леко запържено или запечено. С наближаването на зимните месеци всички започваме да се запасяваме със зимнина. Сигурно всички си спомняме вкусното и сочно месо в буркани, което сме хапвали като малки, но не сме приготвяли никога.
Свинското месо в буркани е подходящо, както за директна консумация, така и за приготвянето на различни ястия с месо. Вкусът на зимнината от свинско месо в буркани е наистина страхотен и с носталгия ще ни върне в безгрижните детски години, когато нашите баби са го приготвяли от домашно гледани животни.
Така че, е хубаво за тази рецепта, да си намерите качествено свинско месо, за да се доближите максимално до перфектния му вкус в готов вид.
Как да си приготвим свинско месо в буркани без варене
Взимате качествено свинско месо от бут или от филе, и го нарязвате на ивици с дебелина около 1-1.5 см или на или на кубчета с размери 3 на 3-4 см. Нарязаното месо осолявате, като на 1 кг. месо слагате около 20 гр. сол или на вкус. Подреждате го в единия край на тавичка, слагате тавата върху наклонена повърхност и го оставяте за една нощ да се оцеди.
Осолените и оцедени късове месо, нареждате в предварително намазана със свинска мас тавичка, печете във фурната, докато се зачервят хубаво, след което ги обръщате и ги запичате и от другата страна. Парчетата месо вместо да се пекат могат да се изпържат, оставяме избора във вашите ръце.
Вече изпеченото или изпържено месо, подреждате плътно в буркани, като го притискате добре. Между всеки ред месо поръсвате с черен пипер. Напълненото месо в буркани оставяте да се охлади добре на стайна температура, след което го заливате с пласт олио или друг вид мазнина (около 1 см).
Вместо олио, може да залеете месото и с разтопена свинска мас, която след като изстине се притиска плътно с пергаментова хартия и върху нея вместо олио се залива 2-3 мм. разтопен парафин.
Затваряте бурканите с капачки и ги увивате с хартия, за да не прониква в тях светлина и въздух. Това желирано свинско месо в буркани, без варене може да съхранявате дори през летните месеци, а ако не ви се получава желето, то е поради липсата на колаген, затова може да пуснете няколко парченца св3арена свинска кожа.
Домашна пастърма от свинско каре – мезе от класа по стара рецепта
Успех!
Ако тази рецепта за свинско месо в буркани, без варене ви е харесала, вижте и другите ни предложения за домашен суджук и сарми с кисело зеле.
Разгледайте и другите ни кулинарни предложения за ястия приготвени от месо.
Интересно четиво: Задължителни ли са зимните гуми в България и кога трябва да се сменят?