Необходими продукти за свинско със зеле по класическа рецепта:
Ето и основните продукти, които ще ви трябват:
- 1 кг. свинско месо (плешка, гърди или врат)
- 1 голяма кисела зелка (около 1,5 кг)
- 2 средни глави лук (или праз)
- 3 с.л. свинска мас или олио
- 2 ч.ч. зелев сок
- 1 ч.ч. вода
- 1 с.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. пушен червен пипер (по желание)
- крива мерудия (по желание)
Стъпка по стъпка, класическо свинско със зеле
- Свинското месо се нарязва на едри късове или хапки, за да запази сочността си при готвенето. Киселото зеле се нарязва на тънки ивици. Ако е много кисело, може да се изплакне с вода, за да се намали количеството сол. Лукът се нарязва на ситно, за да придаде допълнителна сладост на ястието.
- В дълбока тенджера или голям чугунен съд загрейте свинската мас или олиото. Добавете нарязаното месо и го запържете на средно силен огън, докато придобие златисто-кафяв цвят (около 7–8 минути). Извадете месото и го оставете настрана.
- В същия съд добавете още малко мазнина, ако е необходимо, и задушете нарязания лук за 3-4 минути, докато стане прозрачен. Прибавете нарязаното кисело зеле и разбъркайте добре. Оставете го да се задушава около 5-7 минути, като бъркате от време на време.
- След като зелето поомекне, добавете червения пипер и пушения червен пипер (ако използвате) и разбъркайте бързо, за да не загорят. Върнете месото обратно в тенджерата и разбъркайте добре. Налейте зелевия сок и водата, след което добавете черния пипер и кривата мерудия. Разбъркайте всичко добре и оставете ястието да заври.
- Прехвърлете приготвеното свинско със зеле в тава или глинен гювеч и го поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете 60-90 минути, като разбъркате 1-2 пъти. Ако повърхността започне да покафенява прекалено бързо, покрийте тавата с алуминиево фолио.
Как да сервираме свинско със зеле
Свинското с кисело зеле по класическа рецепта е идеално за зимните месеци и се комбинира чудесно със следните допълнения:
- Прясно изпечен хляб или питка – за да попиете соса.
- Люта чушка – за допълнителен вкус.
- Чаша червено вино или ракия – за традиционно българско кулинарно изживяване.
Съвети
Остатъците от ястието могат да се съхраняват в хладилник до 3-4 дни в затворен съд.
Най-добрият начин за претопляне е на котлон с малко вода или в умерено загрята фурна на 160 градуса.
Свинско със зеле по класическа рецепта е ненадмината зимна класика, богато на вкус, сочно и ароматно, то е идеалното ястие за от ноември та чак до април. Приготвянето му не е сложно, но изисква търпение, за да се насладите на истински крехко месо и ароматно зеле. Опитайте тази класическа рецепта и със сигурност няма да съжалявате!
снимка: личен архив
Да ви е сладко!
Виж още: