Свинско със зеле класическа рецепта​

Свинскo със зеле по класическа рецепта е една от най-обичаните и типични нашенски манджи, която е уникална комбинация от крехко свинско месо и ферментирало кисело зеле редом с ароматни подправки.

Тази рецепта е особено подходяща за зимата тъй като, киселото зеле е вече налице, а  в комбинация с месото вкусът е просто ненадминат.

Необходими продукти за свинско със зеле по класическа рецепта:

Ето и основните продукти, които ще ви трябват:

  • 1 кг. свинско месо (плешка, гърди или врат)
  • 1 голяма кисела зелка (около 1,5 кг)
  • 2 средни глави лук (или праз)
  • 3 с.л. свинска мас или олио
  • 2 ч.ч. зелев сок
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. пушен червен пипер (по желание)
  • крива мерудия (по желание)

Стъпка по стъпка, класическо свинско със зеле

  1. Свинското месо се нарязва на едри късове или хапки, за да запази сочността си при готвенето. Киселото зеле се нарязва на тънки ивици. Ако е много кисело, може да се изплакне с вода, за да се намали количеството сол. Лукът се нарязва на ситно, за да придаде допълнителна сладост на ястието.
  2. В дълбока тенджера или голям чугунен съд загрейте свинската мас или олиото. Добавете нарязаното месо и го запържете на средно силен огън, докато придобие златисто-кафяв цвят (около 7–8 минути). Извадете месото и го оставете настрана.
  3. В същия съд добавете още малко мазнина, ако е необходимо, и задушете нарязания лук за 3-4 минути, докато стане прозрачен. Прибавете нарязаното кисело зеле и разбъркайте добре. Оставете го да се задушава около 5-7 минути, като бъркате от време на време.
  4. След като зелето поомекне, добавете червения пипер и пушения червен пипер (ако използвате) и разбъркайте бързо, за да не загорят. Върнете месото обратно в тенджерата и разбъркайте добре. Налейте зелевия сок и водата, след което добавете черния пипер и кривата мерудия. Разбъркайте всичко добре и оставете ястието да заври.
  5. Прехвърлете приготвеното свинско със зеле в тава или глинен гювеч и го поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете 60-90 минути, като разбъркате 1-2 пъти. Ако повърхността започне да покафенява прекалено бързо, покрийте тавата с алуминиево фолио.

Как да сервираме свинско със зеле

Свинското с кисело зеле по класическа рецепта е идеално за зимните месеци и се комбинира чудесно със следните допълнения:

  • Прясно изпечен хляб или питка – за да попиете соса.
  • Люта чушка – за допълнителен вкус.
  • Чаша червено вино или ракия – за традиционно българско кулинарно изживяване.

Съвети

Остатъците от ястието могат да се съхраняват в хладилник до 3-4 дни в затворен съд.

Най-добрият начин за претопляне е на котлон с малко вода или в умерено загрята фурна на 160 градуса.

Свинско със зеле по класическа рецепта е ненадмината зимна класика, богато на вкус, сочно и ароматно, то е идеалното ястие за от ноември та чак до април. Приготвянето му не е сложно, но изисква търпение, за да се насладите на истински крехко месо и ароматно зеле. Опитайте тази класическа рецепта и със сигурност няма да съжалявате!

снимка: личен архив

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано