Свинско с грах и картофи

Свинско с грах и картофи е класическа рецепта, която често се приготвя есенно време, съчетавайки крехко месо с грах в ароматна яхния.

Всъщност тази рецепта е подходяща за приготвяне през цялата година, но поради благия характер на свинското, се прави по-често през есенно-зимните месеци. Ако репите да направите яхнията по тази изпитана рецепта, ще останете учудени, колко вкусно се получава. Добър апетит!

Това ястие може да се сервира със свежа салата и топъл домашен хляб, за да се балансира богатият вкус на свинското и граха. Яхнията е чудесна както за обяд, така и за вечеря и е подходяща за цялото семейство.

Рецепта за свинско с грах и картофи

  • 500-700 г свинско месо (за предпочитане от плешка или бут)
  • 400 г грах
  • 5 картофа
  • 1 средна глава лук
  • 2 моркова
  • 100 мл доматено пюре
  • 3 чаши вода или бульон
  • сол, черен пипер, чубрица, дафинов лист (по вкус)
  • олио
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете свинското на хапки и го запържете в тенджера с малко олио, докато стане златисто от всички страни. Извадете го и го оставете настрана. Лука, чушката и моркова нарежете дребно.

В същата тенджера задушете лука и моркова докато стана мекички, след което добавете и малко чушка, ако желаете (лично аз ползвам маринована, но може и прясна). Овкусете с червен пипер и разбъркайте.

Върнете месото в тенджерата и добавете картофите, нарязани на кубчета. Налейте топла вода, така че да покрие продуктите. Подправете с дафинов лист, чубрица и черен пипер и оставете да къкри на слаб огън, докато картофите омекнат.

Когато картофите и месото са почти готови, добавете граха и доматеното пюре и и залейте всичко с 2-3 чаши вода или бульон, така че течността да покрие продуктите.  Оставете да се готви още 15-тина минути до пълна готовност на месото и картофите.

Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете още сол и черен пипер. Може да поднесете готовото свинско с грах и картофи, гарнирано със свеж магданоз или с резенче лимон за лек кисел привкус. Подходяща гарнитура или салата е приказната царска туршия.

Както виждате е лесно за приготвяне и подходящо за всяко време на годината, а сега есента е още по-добре дошло.

Бон апети!

Виж още:

снимка: Adobe

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано