Това ястие може да се сервира със свежа салата и топъл домашен хляб, за да се балансира богатият вкус на свинското и граха. Яхнията е чудесна както за обяд, така и за вечеря и е подходяща за цялото семейство.
Рецепта за свинско с грах и картофи
- 500-700 г свинско месо (за предпочитане от плешка или бут)
- 400 г грах
- 5 картофа
- 1 средна глава лук
- 2 моркова
- 100 мл доматено пюре
- 3 чаши вода или бульон
- сол, черен пипер, чубрица, дафинов лист (по вкус)
- олио
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете свинското на хапки и го запържете в тенджера с малко олио, докато стане златисто от всички страни. Извадете го и го оставете настрана. Лука, чушката и моркова нарежете дребно.
В същата тенджера задушете лука и моркова докато стана мекички, след което добавете и малко чушка, ако желаете (лично аз ползвам маринована, но може и прясна). Овкусете с червен пипер и разбъркайте.
Върнете месото в тенджерата и добавете картофите, нарязани на кубчета. Налейте топла вода, така че да покрие продуктите. Подправете с дафинов лист, чубрица и черен пипер и оставете да къкри на слаб огън, докато картофите омекнат.
Когато картофите и месото са почти готови, добавете граха и доматеното пюре и и залейте всичко с 2-3 чаши вода или бульон, така че течността да покрие продуктите. Оставете да се готви още 15-тина минути до пълна готовност на месото и картофите.
Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете още сол и черен пипер. Може да поднесете готовото свинско с грах и картофи, гарнирано със свеж магданоз или с резенче лимон за лек кисел привкус. Подходяща гарнитура или салата е приказната царска туршия.
Както виждате е лесно за приготвяне и подходящо за всяко време на годината, а сега есента е още по-добре дошло.
Бон апети!
Виж още:
снимка: Adobe