Свинско с кисело зеле – варианти в тенджера, в гювеч и на фурна. Времето захладня и започна на мирише на „свинско“. Затова решихме и ние да предложим една рецепта за обяд или вечеря, а именно свинско с кисело зеле, което може да приготвите както в гювеч, така и на фурна.
Свинско с кисело зеле
Това е една от класическите манджи, които се приготвят , когато времето захладнее и киселото зеле е вече станало. Макар ноември едва да се залага все още в бидони, то ако някой има останала зимнина в буркани, може да пробва тази рецепта.
Едно време свинско с осмянка беше нещо, което нямаше как да се пропусне да се направи, когато се колеха прасета. Това си беше обичай, без който цялата еуфория около прасето нямаше да е същата. Но пък и сега може да си приготвите това уникално ястие и миризмата му отново да ви върне в онези сладки години, за хората които помнят суетнята в двора и са го преживели.
Необходими продукти за свинско със зеле
- 600-700 гр свинско месо;
- 1.5 кг кисело зеле;
- 80-100 мл олио (на вкус, който както го обича);
- сушени чушки (при наличие);
- червен пипер;
- сол (ако има нужда)
- кимион.
*виж какви са ползите от масло от кимион
Начин на приготвяне на свинско с кисело зеле
Нарязвате на порции месото и го запържвате. Ако сте подбрали по-мазничко месо, съответно може да ползвате и по-малко олио, или пък по-малко мас, ако ще го правите по старому. Олиото едно време е било скъпо а свинската мас евтина, сега е точно обратното 🙂 Килограм мас върви между 6 и 9 лева, според това колко са я прехвалили продавачите. Но пък не на всеки му се нрави специфичната миризма и вкусът и.
Нарязвате киселото зеле, както си знаете, не много ситно, просто да е накълцано, че да може да не се „точи“ като спагети :). Запържвате и него, като добавяте червения пипер, някоя друга суха чушка (или пък лютива), кимиона и изливате една средно голяма чаша гореща вода.
Всичко това оставяте да къкри на слаб огън до пълното сготвяне на зелето и месото. След това по желание, може да запечете на горна фурна, за да получите лек загар.
Вариант 2 за свинско с кисело зеле в гювеч
По-горната рецепта със същите съставки може да се изпълни и в гювеч. Ако ще го правите по този начин, не запържвате месото, а а го слагате равномерно между редовете кисело зеле. Ред зеле – ред месо ако ви се блажни повече :), но тогава може да увеличите количеството на свинското месо.
Подправките, които ползвате са същите, просто ги залагате в гювеча, слагате капака и оставяте да къкри до пълното му сготвяне.
Свинско със зеле на фурна
И този метод не се различава почти по нищо, разликата е там че вместо в гювеч, редите зелето и месото в тава и добавяте останалите съставки Печете под фолио на 180 градуса до пълното му сготвяне, като отначало може да го покриете с фолио да се задуши. Надяваме се и вашето свинско с кисело зеле да се е получило.
Да ви е сладко!
Не пропускайте да разгледате и тази рецепта за пиле с кисело зел, ако не сте привърженици на свинското месо.
Ето още един вариант на по-горната рецепта но с добавен ориз: пиле с кисело зеле и ориз.