Рецептата днес – свинско с кисело зеле и ориз, ароматно, сочно и невероятно вкусно типично българско ястие. Готвено от нашите баби и майки, а сега и от нас това ястие присъства ежегодно през зимните месеци на нашата трапеза.
За тази рецепта е хубаво да и подберете качествени продукти за да може крайният резултат да е впечатляващо свинско със зеле и ориз.
Свинско с кисело зеле и ориз
Изберете качествено свинско месо и добре приготвено кисело зеле, за да може да се насладите на всяка хапка от това ястие. Всички сме опитвали свинско с кисело зеле и ориз, но днес сме ви приготвили една изпитана от нас рецепта, с която гарантираме че ще останете изключително доволни от крайния резултат.
Продукти за свинското с ориз и кисело зеле
- 700-800 гр. свински ребра;
- 1 средно голямо кисело зеле;
- ориз;
- червен пипер;
- крива мерудия;
- олио.
Начин на приготвяне
Измийте и подсушете добре свинските ребра. Сложете мазнина в подходяща тенджера и запържете ребрата до получаването на златист цвят. В същата мазнина сложете половината от предварително нарязаното зеле, върху него наредете запържените свински ребра и отгоре сложете и останалото зеле. Долейте в тенджерата 50 на 50 зелева чорба и вода и оставете да къкри на умерен огън.
Когато месото е почти готово, поръсете с шепа ориз и разбъркайте, като внимавате да не прекалите с него, трябва да го има, но не и да преобладава, все пак основните ни герои са свинското и зелето :).
Ако има нужда от още вода, долейте. Когато ориза започне да омеква, отдръпнете от котлона ястието. В тиган запържете червен пипер в растителна мазнина и го прибавете към ястието заедно и с кривата мерудия.
Разбъркайте добре и прехвърлете в тавичка. Печете свинското с зеле и ориз на 180 градуса до готовност (добре е да остане на мазнинка). Поднесете с чаша качествено червено вино.
Да ви е сладко!
Ако нашето предложение за свинско с кисело зеле и ориз ви е харесало, вижте и други местни рецепти с главен герой, свинско меси, като свински винен кебап и попска яхния със свинско месо.
Виж още: