Въпреки че изисква малко време за приготвяне резултатът все пак остава впечатляващ, стига да следвате тези стъпки за приготвянето на рецептата за свинско с кисело зеле на фурна.
Струва си да припомним, свинското месо и киселото зеле се допълват толкова добре, защото при тази комбинация се получава изключителен баланс между блажното месо и освежаващата киселинност, която носи зелето. Освен това, текстурата на месото, когато е добре задушено и вече станало крехко, прекрасно се допълва със съвсем леката хрупкавост, която понякога зелето запазва след термична обработка.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо (най-добре да е бут или плешка)
- 1 кг кисело зеле
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. черен пипер
- 100 мл олио
- 100 мл бяло вино
- 2 дафинови листа
- сол на вкус
Как се прави свинско с кисело зеле на фурна
Вземете голямо къс свинско месо, за предпочитане от плешка и го нарежете на едри парчета, след което го поръсете със сол, черен пипер и кимион, за да си поеме от ароматните подправки. Това ще придаде на месото вкус, който ще се съчетае перфектно с киселото зеле.
В голяма тава сложете подготвено и нарязано кисело зеле, което сте изцедили предварително добре. Ако е прекалено кисело го изплакнете с вода за да омекотите вкуса. Разпределете зелето равномерно в тава подходяща за фурна, за да се готви равномерно с месото.
След това в тиган загрейте олиото и запържете нарязания на ситно лук и чесън до златисто. Това ще засили ароматите и ще даде допълнителен вкус на ястието. Ако желаете по-интензивен аромат, прибавете малко червен пипер към лука и чесъна.
Към тях добавете месото в тигана и само го запечатайте от всички страни, без да го запържвате, както се прави за манджа. Така месото ще остане сочно и няма да изгуби вкуса си при готвене на фурна. Ако желаете може да запечете месото на тиган до златисто, но това си остава ваш избор. Със сигурност няма да развали ястието.
Покрийте с фолио и печете на умерена фурна (180-200 градуса за около 1-1,5 часа) или до готовност. 10 минути преди да стане готово, махнете фолиото за да запечете свинското месо и киселото зеле.
Съвет: Ако искате по-богато вкус, може да прибавите малко свински бульон вместо вода в тавата.
Така приготвено, това свинско с кисело зеле на фурна е едно от тези ястия, които се предават от поколение на поколение и винаги остава традиционно и класическо за зимните месеци.
снимки: личен архив
Вижте още: