Необходими продукти:
- 500 г свинско месо (врат или плешка)
- 5 стръка праз лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков (по желание)
- 2 с.л. олио или зехтин
- 100 мл бяло вино
- 200 мл вода или бульон
Подправки:
- 1 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- кимион (по желание)
Начин на приготвяне на свинско с праз
Свинското месо нарежете на малки парчета, като след това го запържете в сгорещено олио, докато се запечата от всички страни. Извадете го от тигана и оставете настрана.
Нарежете свеж праз на кръгчета, а моркова на тънки шайби. В същия тиган задушете нарязания праз и моркова, докато омекнат.
Върнете месото в тигана, добавете червения пипер, разбъркайте добре и налейте бялото вино. Оставете да къкри няколко минути, докато алкохолът се изпари.
Добавете водата или бульона, овкусете със сол, черен пипер, ако има нужда. Покрийте с капак и оставете ястието да се готви на слаб огън за около 30-40 минути, докато месото стане крехко.
Сервирайте ястието топло с гарнитура от картофено пюре, ориз или хляб.
Ако желаете да запечете готовото свинско с праз на фурна, то го покрийте с фолио и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути, докато месото хване лек загар.
***
Свинско с праз е истинска българска класика, която комбинира в себе си традиционни вкусове с лесна и бърза подготовка. Затова не пропускайте да се насладите на този ароматен деликатес, който не само ще ви засити, но и ще ви достави удоволствие.
снимка: Adobe
Виж още: