Свинско с праз – една класическа и традиционна рецепта

Ястието свинско с праз е популярна и любима традиционна българска вкусотия, което комбинира в себе си нежността на месото със свежестта и леката пикантност на праза.

Това ястие е изключително вкусно и перфектно за зимни темесеци и празнични поводи, поради богатия си и ароматен вкус.

Прелистете за да разберете как да приготвите това униклано крехко свинско с праз пo най-лесния и вкусен начин.

Необходими продукти:

  • 500 г свинско месо (врат или плешка)
  • 5 стръка праз лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков (по желание)
  • 2 с.л. олио или зехтин
  • 100 мл бяло вино
  • 200 мл вода или бульон

Подправки:

  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • кимион (по желание)

Начин на приготвяне на свинско с праз

Свинското месо нарежете на малки парчета, като след това го запържете в сгорещено олио, докато се запечата от всички страни. Извадете го от тигана и оставете настрана.

Нарежете свеж праз на кръгчета, а моркова на тънки шайби. В същия тиган задушете нарязания праз и моркова, докато омекнат.

Върнете месото в тигана, добавете червения пипер, разбъркайте добре и налейте бялото вино. Оставете да къкри няколко минути, докато алкохолът се изпари.

Добавете водата или бульона, овкусете със сол, черен пипер, ако има нужда. Покрийте с капак и оставете ястието да се готви на слаб огън за около 30-40 минути, докато месото стане крехко.

Сервирайте ястието топло с гарнитура от картофено пюре, ориз или хляб.

Ако желаете да запечете готовото свинско с праз на фурна, то го покрийте с фолио и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути, докато месото хване лек загар.

***

Свинско с праз е истинска българска класика, която комбинира в себе си традиционни вкусове с лесна и бърза подготовка. Затова не пропускайте да се насладите на този ароматен деликатес, който не само ще ви засити, но и ще ви достави удоволствие.

снимка: Adobe

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано