Вижте как да го направите бързо и лесно по най-добрия и ефективен начин, който ще впечатли всички докоснали се до него. Рецептата е опростена, далеч не е по класическия метод, по който ще ви сервират ястието в някои изискан ресторант, но затова пък се получава вкусно и крехко месо накрая.
Необходими продукти за свинско Уелингтън:
- 1 кг свински бонфиле
- 200 гр горски гъби, но може и печурки ако нямате
- 1 голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 пакет бутер тесто (около 500 г)
- 100 гр бекон (кашкавал на слайсове по желание, в оригинал не се включва)
- 80 гр кисели краставички на ситно
- 1 яйце (за намазване)
- 2 с.л. зехтин (за запечатване на месото)
- сол и черен пипер на вкус
Как се прави свинско Уелингтън
В подходящ тиган загреете зехтина, а през това време подправете свинското филе със сол и черен пипер. Запечете го от всички страни, докато стане златисто. Това ще осигури хрупкава коричка и ще направи месото сочно. След това оставете филето настрани да се охлади напълно.
В същия този тиган добавете нарязаните на ситно гъби, лука и чесъна. Гответе на среден огън, докато цялата влага от гъбите се изпари. Подправете със сол и черен пипер.
След това разточете бутер тестото върху хартия за печене и залейте тестото с гъбената смес (трябва да се е охладила).
Вземете свинското месо и го увийте в бекон, както е показано на снимките. След това внимателно го обвийте с тестото, като прищипвате краищата добре, за да не излезе пълнежа при самото печене.
За най-добър цвят може да намажете тестото с яйце от горе за да получите златиста и лъскава коричка при запичане. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути до 1 час или докато видите че тестото стане златисто на външен вид.
Тънкости и съвети:
За още по-интензивен и различен вкус, можете да сложите малко горчица върху месото, преди да го обвиете с тестото.
Свинско Уелингтън върви добре с гарнитура от печен картоф, подрправено със свеж розмарин или зелена салата.
Така приготвено, свинското месо обвито в хрупкава коричка ще бъде звездата на всяка трапеза. Прекрасната комбинация от свинско филе, гъби и тесто е нещо, което трябва да опитате на всяка цена, ако не сте го сторили досега.
Вижте още:
Свинско с кисело зеле и ориз – класическа рецепта
Крехко свинско с ориз на фурна
Любопитно:
Ястието „Уелингтън“ в оригинала си телешко Уелингтън (Beef Wellington) получава името си в чест на британския пълководец и държавник Артър Уелсли, известен като първия херцог на Уелингтън. Легендата гласи, че след победата му в битката при Ватерло (1815 г.) угощенията често включвали това специално ястие, приготвено от говеждо филе, гъбен дюксел и тесто.
С течение на времето рецептата добива популярност и остава в историята под името „Уелингтън”, символ на британската кухня и на триумфа на херцога. Има и други теории, според които формата и цветът на ястието напомняли ботуша, носен от херцога, което допълнително допринася за избора на име. Независимо от произхода обаче, то е признато като едно от най-емблематичните блюда в кухнята на Обединеното кралство.