Свинско Уелингтън

Свинско Уелингтън е изключително вкусно и изискано ястие, което впечатлява както със своя стил на приготвяне така и с уникалния си вкус който доставя.

Въпреки че името му може малко да стряска и да навява мисли, че е нещо прекалено сложно за изпълнение, всъщност изобщо не е така.

Вижте как да го направите бързо и лесно по най-добрия и ефективен начин, който ще впечатли всички докоснали се до него. Рецептата е опростена, далеч не е по класическия метод, по който ще ви сервират ястието в някои изискан ресторант, но затова пък се получава вкусно и крехко месо накрая.

Необходими продукти за свинско Уелингтън:

продукти за свинско Уелингтън

  • 1 кг свински бонфиле
  • 200 гр  горски гъби, но може и печурки ако нямате
  • 1 голяма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 пакет бутер тесто (около 500 г)
  • 100 гр бекон (кашкавал на слайсове по желание, в оригинал не се включва)
  • 80 гр кисели краставички на ситно
  • 1 яйце (за намазване)
  • 2 с.л. зехтин (за запечатване на месото)
  • сол и черен пипер на вкус

Как се прави свинско Уелингтън

свинско Уелингтън

В подходящ тиган  загреете зехтина, а през това време подправете свинското филе със сол и черен пипер. Запечете го от всички страни, докато стане златисто. Това ще осигури хрупкава коричка и ще направи месото сочно. След това оставете филето настрани да се охлади напълно.

свинско Уелингтън

В същия този тиган добавете нарязаните на ситно гъби, лука и чесъна. Гответе на среден огън, докато цялата влага от гъбите се изпари. Подправете със сол и черен пипер.

свинско Уелингтън

След това разточете бутер тестото върху хартия за печене и залейте тестото с гъбената смес (трябва да се е охладила).

Вземете свинското месо и го увийте в бекон, както е показано на снимките. След това внимателно го обвийте с тестото, като прищипвате краищата добре, за да не излезе пълнежа при самото печене.

свинско Уелингтън

За най-добър цвят може да намажете тестото с яйце от горе за да получите златиста и лъскава коричка при запичане. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути до 1 час или докато видите че тестото стане златисто на външен вид.

свинско Уелингтън

Тънкости и съвети:

За още по-интензивен и различен вкус, можете да сложите малко горчица върху месото, преди да го обвиете с тестото.

Свинско Уелингтън върви добре с гарнитура от печен картоф, подрправено със свеж  розмарин или зелена салата.

Така приготвено, свинското месо обвито в хрупкава коричка ще бъде звездата на всяка трапеза. Прекрасната комбинация от свинско филе, гъби и тесто е нещо, което трябва да опитате на всяка цена, ако не сте го сторили досега.

Вижте още:

Дърпано свинско

Свинско с кисело зеле и ориз – класическа рецепта

Свинско контра филе на фурна

Крехко свинско с ориз на фурна

Любопитно:

Ястието „Уелингтън“ в оригинала си телешко Уелингтън (Beef Wellington) получава името си в чест на британския пълководец и държавник Артър Уелсли, известен като първия херцог на Уелингтън. Легендата гласи, че след победата му в битката при Ватерло (1815 г.) угощенията често включвали това специално ястие, приготвено от говеждо филе, гъбен дюксел и тесто.

С течение на времето рецептата добива популярност и остава в историята под името „Уелингтън”,  символ на британската кухня и на триумфа на херцога. Има и други теории, според които формата и цветът на ястието напомняли ботуша, носен от херцога, което допълнително допринася за избора на име. Независимо от произхода обаче, то е признато като едно от най-емблематичните блюда в кухнята на Обединеното кралство.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано