НачалоЯстия с месоСвинско месоСвинско филе в черешов...

Свинско филе в черешов сос

Слабостта ни към комбинацията от плодове и месо вероятно не се среща само при нас. Така или иначе, за тези, които обичат и за тези, които тепърва започват да харесват идеята за елегантен обяд или вечеря от свинско филе с плодов сос и то не какъв да е, а черешов, днес ще ви предложим точно такава рецепта за свинско филе в черешов сос.

Месото се пече на ниска температура, което го прави сочно и наситено с вкус. Черешовият сос е класически сос от червено вино, обогатен с череши, които се съчетават перфектно с деликатното филе. Ако не ви се нрави мисълта да комбинирате месо с плодове, пропуснете черешите, така ще получите характерен сладко-пикантен винен сос.

Рецепта за свинско филе в черешов сос

Необходими продукти за 2 порции:

  • 500 г свинско филе;
  • 4 супени лъжици олио;
  • половин глава червен лук;
  • 150 мл сладко червено вино;
  • 2 с.л. масло;
  • 1/2 ч.ч. череши без костилки (може замразени);
  • 2 супени лъжици балсамов оцет;
  • 2 с.л.  прясно смлян червен пипер;
  • 2 с.л. сушена мащерка;щ
  • пресен лук (2 стръка);
  • щипка чили;
  • 1 супена лъжица мед.

Начин на приготвяне

Затопленото на стайна температура и почистено от ципи и мазнина месото се натрива с черен пипер и мащерка и се пържи в силно сгорещено олио до златисто по 5 минути от всяка страна.

Загрейте фурната на 85 градуса и поставете месото на средното ниво на решетката. На най-долното ниво поставете и тава за събиране на соковете, които след това ще използваме за соса. Печете месото за 55 минути, вадите от фурната върху дъска за рязане и покривате с алуминиево фолио да почине. Отделете течността, която се е образувала при печенето на месото.

Докато месото почива, пригответе соса по следния начин: в две супени лъжици масло запържете нарязания на кубчета червен лук, докато стане златист. Добавете червено вино към запържения лук и сока, останал след печенето на месото.

След това слагате в тигана разполовените на две череши, добавяме балсамовия оцет и готвите, докато плодът пусне сок. Подправяте с чили и накрая добавяте мед. Бъркате до до получаване на хомогенна смес (гъст черешов сос).

Нарязвате филето на филии и го заливате го със соса. Поръсвате го със ситно нарязан пресен лук и сервирате още топло вашето свинско филе в черешов сос.

Да ви е сладко!

Други предложения за рецепти със свинско месо:

Свински вратни пържоли на фурна

Свинско в сладко-кисел сос

Свински ребра на фурна

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име