Селската туршия все по-често се прави и в градовете, а ако имате честа да живеете в кооперация или блок, може някой път да ви е замирисало, когато комшията си претака саламурата 🙂
Процесът на приготвяне изисква търпение и постоянство, тъй като туршията се претака редовно, за да се постигне желаният вкус и консистенция.
Основни продукти и подправки за селска туршия в бидон:
- 10 кг зеленчуци (моркови, карфиол, камби, зелени домати, корнишони)
- 4 глави целина (листа и глави)
- 7 едри глави чесън
- 500 гр сол
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци трябва да бъдат добре измити, ако целите качествена и вкусна туршия. Трябва да се отделят възможно най-много бактерии, за да „останат“ само полезните.
Зеленчуците се слагат цели в подходящ по размер бидон, като се надупчват с вилица или игла, но може и нарязани на едри парчета. Карфиолът се разделя на големи розички.
На дъното на бидона се слага сол (или може солта да се разпръсне навсякъде, или да се сложи отгоре увит в тензух и разтвора да си дърпа малко по малко). Зеленчуците се подреждат на пластове, първо морковите, след това карфиолът, доматите и накрая корнишоните и камбите, като между слоевете се добавя нарязана целина и скилидки чесън (по желание). След претакане, солеността ще се изравнява навсякъде.
Царска туршия с аспирин – рецепта за хрупкава дълготрайна зимнина в буркани
След като всички зеленчуци са подредени се затискат с камък или тежест (може да ползвате бутилки пълни с вода), за да останат под нивото на маринатата.
След заливането с вода, туршията се претака всеки ден в продължение на 2 седмици, за да се разпредели саламурата равномерно.
Така приготвена тази селска туршия в бидон може да бъде съхранявана на хладно място през цялата зима и да издържи до пролет, ако я пресечете с калиев сорбат или по друг метод.
Тази рецепта за зеленчуци в бидон е истинска „селска“ класика и е популярна сред хората, които предпочитат да приготвят своя собствена зимнина от ферментирали кисели зеленчуци.
Не забравяйте да претакате! Също така е добре да пресечете туршията, когато е втасала/ферментирала, за да издържи по-дълго време, но може и да не се пресича, ако имате достатъчно хладно помещение. С малко късмет ще издържи и така, преди да се вкисне.
Виж още:
Обикновена Туршия в бидон