Друго си е да има туршия зимно време, друго си е и чиста селска туршия от зелени домати да има, ароматна и киселка. Някои хора без туршия не сядат от масата, а някои почват с нея от сутринта и с още нещо. Други пък не изобщо не стават… 🙂
Какъвто и да е случаят, едно е ясно. Добре приготвената туршия от неузрели и още зелени домати си е вкусна и без да й се добавя друг зеленчук. А защо е селска… може да се поспори, но така я правят най-често по селата, особено когато челядта е голяма.
Туршия от зелени домати по селски
За приготвяне на туршия се подбират по-дребни, здрави, НЕзачервени и неударени домати. Градинските току що откъснати са най-посдходщи за целта. Тази туршия се прави в малка каца или бидонче, залива се със преварена саламура, ферментира, след което се оставя на хладно. Ето и
Необходимите продукти:
- по-дребни зелени домати;
- синапено семе;
- копър;
- хрян;
- магданоз;
- целина;
- вишневи листа;
- чесън (по желание).
За саламурата:
5,5 л вода;
280 гр сол.
/саламурата е разчетена за 10 кг зелени домати/
Начин на приготвяне
Подбраните домати се почистват от дръжките, измиват се и се нареждат в бидон или голяма тенджера. Между тях се поставят на три пласта на дъното, по средата и най-отгоре, поправки от копър, ситно нарязан хрян, магданоз на листа, целина (корени и листа), вишневи листа, а по желание се добавя и чесън. На 10 кг домати се поставят около 150—200 гг от посочените подправки.
За подобряване на вкуса в туршията може да се постави торбичка със синапено семе.
Наредените в съда домати и подправки се заливат с преварена, прецедена и охладена саламура, която се приготвя по следния начин:
За 10 кг зеленчук се приготвя саламура от 5,5 л вода и 280 до 300 гр сол, като се бърка до пълното разтваряне на солта.
Залива се всичко със саламурата, като покрива поне два пръста зеленчука и се оставя на да ферментира, което средно продължава около 14-15 дни, след което тази селска туршия от зелени домати е вече готова за консумация.
Да ви е кисело и сладко!
Виж още: