Селски тутманик

Селският тутманик е от тези тестени вкусотии, които може да ядем сутрин, обед и вечер и пак да не ни омръзне. А има ли и домашно заквасено мляко, идилията става пълна.

Прави се по най-различни начини според региона и "всяко село", както се казва, прави неговия си най-вкусен и топящ се в устата тутманик. Може да е цял, може да се прави вит, а тази рецепта е точно за вит селски тутманик - пухкав и въздушен.

Любителите на домашната кухня вероятно ще го оценят, а вие не пестете продукти, защото ще ви гледат после накриво.

Необходими продукти за селски тутманик

  • 600 гр. брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 250 гр. сирене
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. захар
  • 20 г прясна мая
  • 2 с.л. олио
  • 3 яйца
  • 50 мл + 1 яйце (за намазване)
  • 200 гр меко масло
  • мас за подмазване на тавата (или хартия за печене)

Как да направите селски тутманик

Селски тутманик

В голяма купа смесете брашното заедно със солта и захарта. След това в отделен съд разтворете маята в затоплено прясно мляко, като добавите и захарта към него. Така оставете млякото с мая за малко време за да може да шупне.

След това добавете в купата с брашното добавете вече шупналото мляко с мая, яйцата и половината от разтопеното масло. Разбъркайте добре и замесете меко тесто. Внимателно следете за консистенцията на тестото, ако има нужда, добавете още малко брашно.

Замесете тестото върху набрашнена повърхност до получаване на гладка и еластична смес. След това върнете обратно в купата тестото, и го покрийте с кърпа. Оставете го така за около 1 час за да може да втаса и да удвои обема си.

След като тестото е втасало, може да го разделите на няколко равни части /топки, според размера на тавата ви. Разточете първата топка на кръгла кора. Намажете я с малко масло и разпределете натрошеното сирене върху нея. Навийте на руло, поставете в тавата и повторете това с останалите топки докато запълните тавата.

Оставете тутманика на топло още за 15-20 минути и го намажете с разбито яйце с прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути, докато се получи златиста коричка.

Селски тутманик

Лесен за приготвяне, този селски тутманик е идеален за уикенда, когато искате да направите вкусна закуска за цялото семейство.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

предишна статия
следваща статия
Препоръчано