Любителите на домашната кухня вероятно ще го оценят, а вие не пестете продукти, защото ще ви гледат после накриво.
Необходими продукти за селски тутманик
- 600 гр. брашно
- 200 мл прясно мляко
- 250 гр. сирене
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. захар
- 20 г прясна мая
- 2 с.л. олио
- 3 яйца
- 50 мл + 1 яйце (за намазване)
- 200 гр меко масло
- мас за подмазване на тавата (или хартия за печене)
Как да направите селски тутманик
В голяма купа смесете брашното заедно със солта и захарта. След това в отделен съд разтворете маята в затоплено прясно мляко, като добавите и захарта към него. Така оставете млякото с мая за малко време за да може да шупне.
След това добавете в купата с брашното добавете вече шупналото мляко с мая, яйцата и половината от разтопеното масло. Разбъркайте добре и замесете меко тесто. Внимателно следете за консистенцията на тестото, ако има нужда, добавете още малко брашно.
Замесете тестото върху набрашнена повърхност до получаване на гладка и еластична смес. След това върнете обратно в купата тестото, и го покрийте с кърпа. Оставете го така за около 1 час за да може да втаса и да удвои обема си.
След като тестото е втасало, може да го разделите на няколко равни части /топки, според размера на тавата ви. Разточете първата топка на кръгла кора. Намажете я с малко масло и разпределете натрошеното сирене върху нея. Навийте на руло, поставете в тавата и повторете това с останалите топки докато запълните тавата.
Оставете тутманика на топло още за 15-20 минути и го намажете с разбито яйце с прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути, докато се получи златиста коричка.
Лесен за приготвяне, този селски тутманик е идеален за уикенда, когато искате да направите вкусна закуска за цялото семейство.
Виж още: