Необходими продукти за Симид
- 500 г бяло брашно
- 6 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици захар
- 250 мл топла вода
- 2 супени лъжици суха мая за хляб
- щипка сол
- 2 чаени чаши сусамови зърна
- 2 супени лъжици петмез (кленов сироп, или мед)
- олио за намазване
Как се прави турски хляб симид
Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче в средата. В кладенчето добавете захарта, солта и сухата мая. Постепенно добавяйте топлата вода и зехтина, като замесвате гладко и умерено меко тесто. Преместете тестото в предварително намаслена купа и го покрийте с кухненска кърпа. Оставете го на топло място, за да втаса и да удвои обема си.
Докато тестото втасва, запечете сусама в сух тиган на умерен огън, докато се получи златисто-кафяв цвят. Това ще придаде по-интензивен вкус и аромат на сусама, което е важна част от автентичния вкус на симид хляба.
След като тестото е втасало, го поставете върху набрашнена повърхност и го разделете на осем равни топки, а всяка топка леко изтеглете по дължина, за да се удължи. Покрийте ги отново с кърпа и оставете да почиват за 10-15 минути. След това намажете всяка от тях със зехтин и изтеглете дълъг фитил. Съединете два по два фитилите, усучете ги и съберете двата края, за да оформите гевреци.
Всеки геврек намажете обилно от двете страни с петмез, разтворен в малко вода (можете да използвате също кленов сироп или мед, разтворен в 100 мл вода). Внимателно оваляйте гевреците в сусамовите зърна, които предварително сте поставили в подходящ плосък съд. Уверете се, че сусамът покрива равномерно геврека.
Подредете готовите гевреци в намаслена тавичка. Поставете тавичката във фурната, загрята на 35 градуса, и оставете гевреците да втасат повторно. След като втасат отново, увеличете температурата на фурната до 200 градуса и печете докато станат златисти и хрупкави.
Малко история за хляба симид
Симидът, наричан още „турски геврек“, има дълга история, която датира от османската епоха. Той е бил основен елемент от ежедневието на жителите на Османската империя и до ден днешен остава популярен в Турция и съседните страни.
Този вид хляб често се продава на хората от улични търговци, които го предлагат с горещ чай. Сусамовите зърна и характерната хрупкавост го правят предпочитан избор за всякакви случаи, било то за закуска или лека междинна закуска. Днес симидът е един от символите на турската кухня и е неразделна част от културното наследство на страната.
Снимка: Adobe
Виж още:
Домашен хляб с мая