В тази статия: приготвяне на сироп от вишни без варене. По този начин ценните хранителни вещества в плода се запазват в по-голям процент, а сиропът става чудесна напитка в летните жеги.
Защо ви е да купувате сокове и напитки, когато може да си приготвите сами такива и то лесно в домашни условия? Този сироп от вишни се приготвя по студения начин или иначе казано без варене.
Сироп от вишни
Приготвеният сироп без варене има предимството, че се запазват цветът и ароматът на плодовете и се избягва захаросването на сиропа. При приготвяне на сироп чрез изваряване част от ароматните вещества излитат, а цветът по-малко или повече се променя. Не са редки случаите и на карамелизиране на захарта.
Необходимите продукти са както следва:
- вишни;
- захар;
- винена киселина.
Начин на приготвяне на вишновия сироп
Полученият чрез пресоване или по друг начин сок от здрави и добре измити плодове се прецежда през цедка и марля, прибавят му се винена или лимонена киселина и захар, а съотношението е както следва: на 350 гр сок се добавят 650 гр захар и 5 гр винена или лимонена киселина.
Сокът се бърка до пълно разтваряне на захарта и киселината. След разтваряне на захарта сиропът се прецежда през цедка и няколко пласта марля или тензух и се насипва в добре измити и сухи бутилки.
Бутилките се напълват до шийката, затварят се с капачки и се запечатват. Може и да ползвате парафин за допълнително запечатване.
Парафинирането става, като гърлото на бутилката се потапя в разтопен парафин.
Други рецепти за сиропи и сладка: