Сироп от вишни с варене

Сироп от вишни с варене е също толкова вкусен и се получава чудесно, въпреки че се намалява количеството на някои от полезните съставки. Приготвен по този начин, той може да издържи по-дълго време след консервиране.

Сироп от вишни с варене

Необходимите продукти за приготвяне а сиропа са както следва:

  • вишни;
  • захар;
  • лимонена или винена киселина.

Начин на приготвяне

Плодовете се почистват от дръжки, листа и други части, като едновременно с това се отстраняват и всички зелени, нападнати от болести и вредители, сухи и силно замърсени плодове.

Годните за приготвяне на сироп плодове се измиват много добре под течаща вода. Костилките се отделят, след което се отделя сокът чрез пресоване или по друг начин.

Полученият сок се оставя да се утаи, след което се прецежда през цедка и тензух, докато се избистри. Избистреният сок се сварява на сироп по следния начин.

В тенджера се слага сокът на котлон, затопля се, след което към него се прибавя захар та – на 1 л сок 1,5 кг захар.

До разтварянето на захарта сиропът се вари на тих огън при постоянно бъркане с дървена льжица. След това огьнят се засилва и сиропът се вари от 3 до 5 минути от момента на кипването.

В началото на варенето се образува рядка пяна, която се разбива с надупчена лъжица и не се отстранява. Към края на изваряването и особено при неизбистрени сокове се образува гъста пяна, която с помощта на надупчена лъжица се обира и отстранява.

След това към сиропа се прибавя винена или лимонена киселина (5-10 г киселина на 1 кг сироп), вари се още няколко минути и се сваля от котлона. Горещият сироп се прецежда през марля и веднага се налива в чисти затоплени бутилки, конто се затварят и се прибират на студено.

Други рецепти за сиропи и сладка:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...