Скариди саганаки: гръцки деликатес с богат вкус

Скариди саганаки е едно от най-популярните и класически средиземноморски ястия, който често ще срещнете в гръцката кухня.

Със своя апетитен аромат и богат доматен сос, това ястие е перфектният летен избор за вечеря край морето.

Не пропускайте да се насладите на тази рецепта за приготвена с много любов и вдъхновение от гръцката кухня.

Необходими продукти за скариди саганаки:

  • 800 гр. едри скариди (обелени и почистени);
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 400 гр. консервирани домати (нарязани или 4 настъргани пресни домата);
  • 100 мл бяло вино;
  • 1 ч.л. риган;
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер;
  • 100 гр. сирене фета;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • пресен магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне на Скариди саганаки

Обелете и почистете скаридите, като внимателно отстраните червата с помощта на остър нож или клечка за зъби. След това ги измийте добре и ги подсушете с кухненска хартия, за да се запазят сочни при готвенето. Следва да започнете с нарязването на лукът на ситно, а чесънът пресовайте или накълцайте на тънки филийки.

В голям дълбок тиган загрейте зехтина на среден огън и към него добавете нарязания лук и чесън, като ги оставите да се задушат за около 5 минути, докато омекнат и станат прозрачни.

След като започнат да миришат приятно, добавете доматите заедно със сокът от тях в тигана. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври.

Когато сосът започне да къкри, прибавете виното, ригана, лютия червен пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте отново и оставете соса да къкри на слаб огън за 10-15 минути, докато се сгъсти и придобие наситен аромат.

Когато сосът е готов, добавете и скаридите към него. Разбъркайте добре и ги оставете да се готвят в продължение на 3-4 минути, като периодично ги обръщате. Щом придобият розов цвят и са станали крехки, значи вече са готови. Не ги гответе твърде дълго, защото могат да станат жилави.

За завършек натрошете фетата на едри парчета и я разпределете равномерно върху ястието, като намалите котлона и оставите всичко да се готви за още 2-3 минути или докато фета сиренето леко се разтопи и се смеси със соса. След това махнете тигана от котлона и поръсете с нарязан пресен магданоз за допълнителна свежест и аромат.

Скариди саганаки е класическо гръцко ястие, което е лесно за приготвяне и невероятно вкусно. Този средиземноморски деликатес е най-вкусен ако се приготвя с пресни скариди, вместо замразени.

Виж още:

Скумрия на фурна – 3 рецепти за вкусна и лесна хрупкава печена риба

Рибена чорба – 3 рецепти за вкусна супа от риба

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано