Не пропускайте да се насладите на тази рецепта за приготвена с много любов и вдъхновение от гръцката кухня.
Необходими продукти за скариди саганаки:
- 800 гр. едри скариди (обелени и почистени);
- 2 с.л. зехтин;
- 1 глава лук;
- 2 скилидки чесън;
- 400 гр. консервирани домати (нарязани или 4 настъргани пресни домата);
- 100 мл бяло вино;
- 1 ч.л. риган;
- 1/2 ч.л. лют червен пипер;
- 100 гр. сирене фета;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз за поръсване.
Начин на приготвяне на Скариди саганаки
Обелете и почистете скаридите, като внимателно отстраните червата с помощта на остър нож или клечка за зъби. След това ги измийте добре и ги подсушете с кухненска хартия, за да се запазят сочни при готвенето. Следва да започнете с нарязването на лукът на ситно, а чесънът пресовайте или накълцайте на тънки филийки.
В голям дълбок тиган загрейте зехтина на среден огън и към него добавете нарязания лук и чесън, като ги оставите да се задушат за около 5 минути, докато омекнат и станат прозрачни.
След като започнат да миришат приятно, добавете доматите заедно със сокът от тях в тигана. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври.
Когато сосът започне да къкри, прибавете виното, ригана, лютия червен пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте отново и оставете соса да къкри на слаб огън за 10-15 минути, докато се сгъсти и придобие наситен аромат.
Когато сосът е готов, добавете и скаридите към него. Разбъркайте добре и ги оставете да се готвят в продължение на 3-4 минути, като периодично ги обръщате. Щом придобият розов цвят и са станали крехки, значи вече са готови. Не ги гответе твърде дълго, защото могат да станат жилави.
За завършек натрошете фетата на едри парчета и я разпределете равномерно върху ястието, като намалите котлона и оставите всичко да се готви за още 2-3 минути или докато фета сиренето леко се разтопи и се смеси със соса. След това махнете тигана от котлона и поръсете с нарязан пресен магданоз за допълнителна свежест и аромат.
Скариди саганаки е класическо гръцко ястие, което е лесно за приготвяне и невероятно вкусно. Този средиземноморски деликатес е най-вкусен ако се приготвя с пресни скариди, вместо замразени.
Виж още:
Скумрия на фурна – 3 рецепти за вкусна и лесна хрупкава печена риба
Рибена чорба – 3 рецепти за вкусна супа от риба