Рецептата днес: Скумрия на фурна по три начина.
Скумрията е една от най-популярните риби в българската кухня, известна със своето богато на витамини месо и плътна текстура, която предлага неповторим вкус и полезни хранителни качества. Приготвена на фурна, тази риба се превръща в истинско кулинарно ястия, което лесно може да впечатли вашите близки, ако е сготвена по правилния начин.
В следващите редове ще ви предложим няколко изпитани рецепта за скумрия на фурна, които съчетава простота и изтънченост, позволявайки на естествения вкус на рибата да изпъкне с помощта на правилно подбрани подправки и свежи съставки. Независимо дали сте опитен кулинар или начинаещ в кухнята, тази рецепта ще ви предостави всичко необходимо за създаването на едно уникално вкусно и хрупкаво ястие.
Натурална скумрия на фурна
Продуктите са разчетени за 2 средно-големи порции, но вие лесно може да ги увеличите за повече души.
Необходими продукти
- 500 гр почистена скумрия;
- 50мл олио;
- 30 гр краве масло;
- 1 лимон;
- стрък магданоз;
- черен пипер;
- 1/2 ч.ч. вино (по желание);
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Почистената скумрия се наръсва с лимонов сок и сол и се оставя да отлежи 1 час, след което се намазва обилно отвън и отвътре с олио и се наръсва с черен пипер. Поставя се в намазана тава с гърба нагоре и се покрива с хартия, намазана с олио. Слага се в силно нагорещена фурна и се пече 5-6 минути.
След това хартията се отстранява и рибата се залива с половината от растителното масло, а в единия край на тавичката се налива по 2-3 супени лъжици вино или топла вода. По-нататьк в продължение на 15-20 минути рибата се пече при по-ниска температура до 180°С, като се полива 1-2 пъти със соса от печенето.
След изваждането и от фур-ната рибата се наръсва с разтопеното краве масло и ситно нарязания магданоз, покрива се с парченца от почистения от кората и семките лимон и се оставя за малко да се охлади. Разпределя се на порции, като по желание се гарнират с картофи, задушен грах или ориз, резенчета от лимон или кисела краставичка.
Скумрия с домати на фурна
Необходими продукти
- 500 гр скумрия;
- 4 средно големи домата;
- 30 гр масло;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 2 скилидки чесън;
- 1/2 ч.ч. вино;
- 2 с.л. галета;
- 1 лимон;
- черен пипер;
- оцет;
- сол на вкус.
Почистените скумрии се мариноват в оцет, сол и черен пипер, след което се оставят да отлежат за 30 минути. Половината от кравето масло (нарязано на парченца) заедно с малко сол и магданоз и няколко капки лимонов сок се слага в коремната им кухина.
Рибите се нареждат една до друга в намазана с олио тава с корема нагоре, поливат се със смес от счукания с малко сол чесън, олио, магданоз, черен пипер и виното и се наръсват с галетата. Върху тях се нареждат филии от доматите. Пекат се в силна фурна около 30 минути, като през време на печенето се поливат с останалото олио. Непосредствено след опичането се поливат с разтопено краве масло. Така изпечена, тази скумрия на фурна може да се поднесе се със задушени зеленчуци и салата според сезона.
Пикантна скумрия на фурна
- 700 гр скумрия;
- 600 гр домати (или 1 буркан доматено пюре);
- 2 глави лук;
- бахар (около 5-6 зрънца);
- дафинов лист;
- олио (около 70 мл);
- 30 гр масло;
- 1 лимон;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Почистената и нарязана на порции скумрията първо се маринова в лимонов сок и сол. Лукът и доматите се нарязват на ситно, посоляват се, смесват се с подправките и се изсипват в намазана тава. Върху тях се слага рибата, залива се с растителното масло и се пече в силна фурна за 25 минути, като по време на печенето се полива със соса, получен при печенето. След изваждането й от фурната се полива с разтопеното краве масло. Поднася се топла с резенче лимон.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни предложения за вкусно приготвена риба:
Стана много вкусна и хрупкава. Досега бе бях слагала вино но се получи много добре.Благодаря!
Рецептата А печена скумрия с домати ми се стори по-добра и се пробвах с нея. Въпреки че имаше сос стана много вкусна. Препоръчвам!