Скумрия с доматен сос​: класическа рецепта за вкусна домашна вечеря

Скумрия с доматен сос е класическо ястие, което съчетава свежестта на морската храна с наситените аромати на специално приготвен сос.

Тази рецепта подчертава естествените вкусове на рибата, като ги допълва с нежна текстура и разнообразен вкус.

Приготвянето е лесно, а резултатът е ястие, което носи усещане за уют и изтънченост на всяка трапеза.

Рецептата е перфектният избор за специални поводи кат Никулден или за приятно разнообразие в ежедневното ви меню. Изпробвайте я, за да се усетите уникалната хармония между морския деликатес и ароматния сос, която несъмнено ще ви впечатли.

Необходими продукти за скумрия с доматен сос: 

  • 1 скумрия
  • 1 литър прецеден доматен сос
  • 1,5 л бульон
  • 200 гр растително масло
  • 100 гр лук
  • 20 гр брашно
  • 20 гр захар
  • 50 гр оцет
  • 10 гр червен пипер
  • 3 зърна черен пипер
  • 2 зърна карамфил
  • 1 лист дафинов лист

Как се прави скумрия с доматен сос

Нарежете лука на ситно и го запържете в растителното масло, докато стане златист и омекне.

След като лукът е готов, можете да прибавите брашното и червения пипер. Запържете за кратко, като внимавате брашното да не изгори. След това добавете към тях и прецедения доматен сос и разбъркайте добре.

Трябва да добавите бульона към сместа и да оставите соса да заври. След това прибавете захарта, оцета, черния пипер, карамфила и дафиновия лист. Оставете соса да къкри на слаб огън за около 20 минути, като периодично разбърквате.

След като сосът е готов, го прецедете през фина цедка, за да премахнете подправките и лука, ако желаете по-гладка текстура. Върнете соса в тигана и го сложете да ври още няколко минути.

При тази рецепта за скумрия в доматен сос рибата да може да се сервира както изпечена, така и сварена на прара. Също по ваш избор може да я комбинирате с гарнитура от ориз, картофи или зеленчуци. Полейте ястието със соса и сервирайте топло.

Съвети за приготвяне:

Сосът: Доматеният сос е основата на ястието и може да се регулира по вкус. Ако предпочитате по-кисел вкус, можете да сложите малко повече оцет или пък пък харесвате по-сладък сос, тогава вече увеличите количеството захар.

Рибата: Най-подходящи за тази рецепта са мазни риби като скумрия или сафрид, които се съчетават отлично с богатия доматен сос. 

Подправки: Ароматът на карамфила и дафиновия лист придава уникална дълбочина на ястието, така че не ги пропускайте, но внимавайте да не прекалите, защото са силни на вкус.

***

Тази рецепта за скумрия с доматен сос съчетава изискан вкус и лесно приготвяне. Свежестта на рибата и наситените аромати на соса създават една изключително добра комбинация, която ще Ви впечатли или пък ще изненада приятно вашите гости.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано