Слага ли се захар в киселото зеле?

За приготвяне на добро и качествено кисело зеле за зимнина са нужни съвсем малко продукти и подправки. По-важно е в какво количество ги добавяме към зелето, за да не стане твърде солено или пък да не е толкова хрупкаво, колкото ни се иска.

Сред стотиците рецепти за кисело зеле, всяка една от тях има своите предимства и недостатъци, но в крайна сметка, всеки го приготвя така како му е вкусно. Но тук идва и големия въпрос,

Слага ли се захар в киселото зеле

Някои хора слагат захар в киселото зеле, когато се приготвя в бидон за по-бърза ферментация. Но това не е необходимо. Когато приготвяте киселото зеле в бидон, захар не се слага, но може да добавите наронена стара царевица за ускоряване на ферментацията. Ако правите мариновано зеле в буркани, се слага захар в марината, което е стандартна практика. А в ястията, се слага по преценка и на вкус.

Ако добавите захар, когато приготвяте зеле в бидон, то това действие оправдава надеждата за по-скорошна ферментация, но същото може да се постигне с царевични зърна. Захарта е в най-общия смисъл въглехидрат, с който се хранят млечно-киселите бактерии, каращи след време зелето да втаса. Колкото по-малко химия, толкова по-добре. Както знаем и солта и захарта са химически обработени подправки, така че по-добре използвайте това, което природата ви е поднесла.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано