Бърз и лесен сладкиш с тиква и канела, готов само за час и малко. Този десерт е подходящ, както за празника Хелоуин, така и за приближаващите коледни празници. Но разбира се на всеки, който му харесва, той е идеално допълнение към чаша кафе или чай.
Сладкиш с тиква
Необходими продукти
- 3 бр. яйца;
- 1.5 кг. тиква;
- 160 гр. захар;
- 50 гр. орехи (смлени);
- 200 мл. прясно мляко;
- 70 гр. галета;
- 50 гр. краве масло;
- 1 ч.л. канела.
Начин на приготвяне
Добре узряла тиква се обелва и нарязва на малки парченца. Вари се с малко вода, колкото да омекне, след което разбиваме на пюре.
Към разбитата на пюре тиква добавяме жълтъците на три яйца, захарта, счукани или настъргани орехи по желание, прясно мляко, краве масло, канела, галета и белтъците предварително разбити на сняг.
Разбъркваме до получаване на хомогенна смес и изсипваме във форма или тавичка, предварително намазнена и набрашнена.
Печем на предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. По желание поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!
И понеже сме на тема с десерт от тиква ви предлагаме една рецепта за печена тиква на фурна. А ако ви се прави тестено лакомство с оранжевия зеленчук, вижте тази рецепта за кекс с тиква.