Сладко от вишни е класическа зимнина, която съчетава сладостта на захарта с леко киселия вкус на вишните. Тази комбинация прави сладкото от вишни идеално за намазване на филийки, добавка към кисело мляко или палачинки, или просто като самостоятелен десерт. Често се добавя и към десерти овесени ядки, което допълнително засилва вкусът им. В следващите редове ще ви представим няколко различни рецепти за приготвяне на сладко от вишни, които ще ви помогнат да запазите аромата и вкуса на лятото през цялата година.
Сладко от вишни
За приготвяне на сладко се подбират едри, добре узрели вишни с тьмночервен цвят. Вишните се измиват с обилно количество течаща вода, почистват се от дрyжките и се изваждат костилките им. ето и необходимите продукти:
Необходими продукти
- 1 кг почистени от костилките вишни;
- 2 кг захар;
- 1 ч.л. оцет;
- 250 мл вода.
Как да направите сладко от вишни
Сладкото от вишни се вари по следните начини.
1 вариант
Вишните се засипват със захар, заливат се с 250 мл вода и се оставят да престоят 4-5 часа. След това се варят отначало на слаб, а след това на силен огън. При варенето образуващата се по повърхността пяна се отделя непрекъснато с решетеста лъжица. Варенето продължава до получаване на необходимата гъстота на сиропа. Три-четири минути преди сладкото да се снеме от огъня, към него се прибавя 1 чаена лъжичка оцет.
Готовото сладко се оставя да престои 7-8 часа за навлизане на захарния сироп в плодовете. Сладкото от вишни се насипва в чисти и сухи буркани, които се затварят с капак или се завързват с пергаментова хартия. Сиропът, който е в повече, се отделя в бутилки.
2-ри вариант
Един и половина килограма вишни се измиват, почистват се от дръжките и се изваждат костилките им. Насипват се в охладен сироп, приготвен от 1,5 кг захар и 0,5 л вода, където се оставят да престоят 3-4 часа.
След това се варят до необходимата гъстота на сиропа. Около 5 мин преди свалянето на сладкото от огъня към него се прибавя 1/2 чаена лъжичка оцет.
Когато се използват тъмни сортове вишни със силен аромат, каквито са сортовете Кохова, Казанлъшка вишна, Ботевградска и др., на един килограм очистен плод може да се прибавят 2 кг захар. След сваряване на сладкото половината от получения сироп се отделя и налива в бутилка.
Сладко от вишни с мед и ванилия
Необходими продукти:
- 1 кг вишни;
- 800 г мед;
- 1 шушулка ванилия или 1 пакетче ванилия
- 1 ч.л. лимонов сок.
Начин на приготвяне
Измийте вишните и внимателно отстранете костилките. В голяма тенджера смесете вишните и меда. Оставете сместа да престои около 30 минути, за да пуснат вишните сока си. Разрежете шушулката ванилия и извадете семената. Добавете семената и шушулката (или ваниловия екстракт) към вишните и меда.
Загрейте сместа на умерен огън, като разбърквате от време на време. Оставете да заври, след което намалете огъня и варете около 45-60 минути или докато сладкото се сгъсти. Добавете лимоновия сок и варете още 5 минути.
Свалете тенджерата от огъня и оставете сладкото да изстине за няколко минути.
Разсипете сладкото в стерилизирани буркани, затворете ги плътно и ги обърнете с капачките надолу, докато изстинат напълно.
Сладко на фурна от вишни
- 1 кг почистени вишни от костилките;
- 800 г захар;
- 1 ч.л. лимонена киселина или сок от 1 лимон;
- 1 пръчка канела (по желание).
Начин на приготвяне
Измийте вишните и внимателно отстранете костилките. Поставете вишните в дълбока тава за печене. Посипете захарта равномерно върху вишните и разбъркайте добре, за да се покрият всички плодове. Оставете сместа да престои около 30 минути, за да може захарта да започне да се усвоява и вишните да пуснат сока си.
Загрейте фурната на 180°C. Поставете тавата с вишните в загрятата фурна. Печете за около 1 час, като разбърквате от време на време, за да се уверите, че захарта се разтваря равномерно и сместа не загаря. Ако използвате канела, добавете я в тавата преди да поставите вишните във фурната.
След като сместа се сгъсти и вишните са добре сварени, извадете тавата от фурната. Добавете лимонената киселина или сока от лимон и разбъркайте добре. Това ще помогне за запазването на яркия цвят и ще балансира сладостта на сладкото.
Докато сладкото е още горещо, разлейте го в предварително стерилизирани буркани. Затворете бурканите плътно с капачки и ги обърнете с капачките надолу, докато изстинат напълно. Това ще създаде вакуум и ще помогне за запазването на сладкото за по-дълго време.
Вместо заключение
Сладкото от вишни е не само вкусен начин да се насладите на лятото, но и отличен начин да запазите плодовете за по-дълго време. Независимо дали предпочитате класическата рецепта със захар или по-натуралния вариант с мед и ванилия, сладкото от вишни е идеалното допълнение към вашата кухня. Приготвянето му е лесно и забавно, а резултатът е винаги впечатляващ.
Виж още: