Дойде и времето на смокините, които тепърва започват да узряват, а смокиненото сладко е едно от най-вкусните редом със сладкото от кайсии. За да направите сладко от смокини ще ви трябва освен плода и малко търпение, но пък зимнината ви е в кърпа вързана, при това ще издържи няколко години напред в килера.
Рецепта за сладко от смокини
Необходими продукти са както следва:
- 30-40 броя зрели смокини;
- 1кг захар;
- 300 мл вода;
- индрише и лимонтузу.
Приготвяне на сладкото
Избирате се 30-40 бр. зрели смокини (около 700—800 г). Добре е да са наударени, цели и ненаядени от оси, пчели и птици.
Обелвате ги внимателно от кожата и ги оставяте да престоят във варна вода за 40 минути.
След това се измиват трио пъти със студена вода. Така подготвените смокини се поставят в захарен сироп, който приготвяте по следния начин:
1 кг захар 300 мл вода се разтварят в тенджера на котлона и слагате смокините като ги варите до нужната гъстота.
Около 4-5 мин преди да се снемат от огъня, към сладкото се прибавя 1 чаена лъжичка лимонтузу у стръкчета индрише. Готовото сладко се оставя да изстине в съда, в който е варено, след което се насипва в буркани.
Да ви е сладко!
Виж още: