Сладко от кайсии

Ако сте от хората, които обичат да приготвят зимнината си сами, то със сигурност знаете, че без сладко от кайсии, килера няма да е същия. Кайсиевото сладко е едно от най-вкусните и ароматни сладка, тъй като естествено плодът притежава онзи силен специфичен вкус, който няма кака да  се обърка с други сладка.

Може да използвате тази зимнина по безброй начини, за намазване, за добавяне в плодови кексове, сладкиши и още много други сладкарски рецепти.

Рецепта за сладко от кайсии

Необходимите продукти за една доза са както следва:

  • 1,2 кг кайсии (само плода без костилките);
  • 1кг захар;
  • 300 мл вода;
  • лимонена киселина.

Начин на приготвяне

Подбират се еднакви по големина и зрелост, не много едри кайсии. Измиват се добре, обелват се с остро ножче, като се изваждат костилките.

Поставят се в бистра варна вода за 1-2 часа, за да добият по-голяма твърдост и да не се разварят при варенето.

След престояване се измиват в няколко води, отцеждат се добре и се пускат в горещ сироп, приготвен от 1 кг захар и 300 мл вода, Оставят се да врят за около 10 минути.

Отдръпват се от огъня и след  5 часа се доваряват отново за 10 минути. Няколко минути преди сладкото напълно да се свари, се добавя и лимонената киселина.
Сладкото не се ароматизира допълнително, тъй като кайсиите като цяло са доста ароматен плод.

По желание във всяко бурканче се поставя препечен бадем или ядка от кайсия.

Виж още: 

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...