Сезонът на прасковите отдавна започна, а с него и приготвянето на сладко от праскови. Ранните сортове започват да зреят от юни и нататък всички други до септември месец. Ако имате дръвчета и се чудите какво да правите плодът, за да го запазите като зимнина, то прасковено сладко е единствения вариант след компоти от праскови.
Дори и да нямате това дръвче в градината, прасковите значително поевтиняват с напредването на лятото, а за да направите 1 доза сладко, ще са ви нужни само 2 кг изчистени и обелени плодове. Ето и рецептата:
Рецепта за сладко от праскови
Всички правят сладкото със захар, но истината е че прасковите не са толкова ароматни колкото ягодите или сладко от лимони да речем и след добавяне на килограм захар, някак се губи ароматът и изчезва сладостта на прасковата. Затова рецептата днес е сладко от праскови на фурна без захар. Ако предпочитате по-сладък вкус, винаги може да прибавите 1 с.л. стевия за засилване на вкусът.
Необходими продукти:
- 2 кг праскови (нарязани и обелени);
- 1/2 сок от лимон
- или лимонена киселина по-желание.
- индрише (по желание).
Как се прави сладко от праскови на фурна без захар
След като сте измили и премахнали костилката на прасковите, отделяте и кожата и нарязвате на малки парченца (кубчета).
Тък като тук няма да добавяме захар, плодът не се наръсва с нея и няма нужда да престоява, което ни спестява значително от времето. Затова и тази рецепта е толкова лесна и бърза.
Прехвърляте нарязаните праскови в голяма тава, заливате ги с изцедения сок от половин лимон и добавяте 1-2 чаши вода, колкото водата да заеме 1/3 от височината на тавата или един пръст. Като цяло лимонът или лимонената киселина се добавя да стабилизира цветът на плодът и е един вид консервант.
Тъй като сладкото няма да се вари тя се добавя още преди да се пече на фурната. Водата така или иначе ще се изпари и ще предпази плодът от изгаряне.
Слагате тавата във фурната и печете на 150 градуса с вентилатор или на 160 без за 2 часа или докато сладкото се сгъсти, а водата се изпари. Може да разбъркате на няколко пъти.
След като вашето сладко от праскови е вече готово, може да го напълните веднага в буркани и да ги обърнете с капачката надолу. Ако ще го консумирате в рамките на една година може и да не го овакумявате, но винаги е добре да се стерилизира, за да се подсигурите.
Ако вашият сорт праскови е сладък, дори няма нужда да добавяте стевия за допълнително подслаждане, но ако желаете може да прибавите 20-30 минути преди изваждане от фурната като объркате добре сладкото.
Някои добавят листо от индрише за засилване/подобряване на вкусът, но не не всеки му допада, така че преценете сами.
Да ви е сладко!
Виж още: