Сладко от сини сливи на фурна

Сладко от сини сливи на фурна е класическа рецепта с печени сини сливи, която може да се приготви по различни начини. Но опечени във фурната, те не само запазват вкуса и аромата си, но и придобиват плътност и карамелизирани нотки към сладкото.

Това сладко освен че е много вкусно е и много полезно. Сливите съдържат високи нива на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали.
Те подобряват храносмилането и подпомага здравето с витамини C и K, и и минерали като калий.

Рецепта за сладко от сини сливи на фурна

Сладкото може да се приготви с оцет вместо лимон, все пак е киселина и ще се получи добро на вкус, но вие изберете какво да използвате. Ако го правите с оцет, може да сложите 1-2 супени лъжици.

  • 2 – 2,5 кг добре узрели сини сливи
  • 2-3 щипки захар (по желание, ако сливите не са достатъчно сладки)
  • сокът от един лимон (или 1 супена лъжица оцет)
  • Подправки по избор: канела, карамфил, кардамон

Начин на приготвяне

Измийте добре сливите и ги нарежете на четвъртинки, като премахнете костилките. Не е необходимо да ги белите, тъй като по време на печенето кожата ще омекне.

Поставете нарязаните сливи в дълбока тава или и добавете захарта и сока от един лимон за по-балансиран вкус. Разбъркайте добре, така че сливите да се покрият със захарта и лимоновия сок.

Загрейте фурната на 190 градуса и поставете тавата със сливите на средното ниво, като печете за около 30 минути. След това извадете тавата, разбъркайте сливите и печете а за още толкова време. По време на печенето сливите ще пуснат сок, който постепенно трябва да се сгъсти.

Ако сладкото ви се струва все още течно след един час, го оставете  за още 15 минути във фурната, докато соковете се сгъстят и плодът добие желаната консистенция.

Готовото сладко от сини сливи на фурна се прехвърля в предварително измити буркани, които се затварят плътно. Ако желаете да съхраните сладкото за по-дълго време, можете да стерилизирате чрез варене  бурканите за около 10 минути след кипване на водата.

Сладкото от сини сливи може да се използва за закуски върху филийка, палачинки или добавено към мюсли. В десерти се като пълнеж за пайове, сладкиши или торти.
Също така може да се комбинира в различни сосове за придаване на сладко-кисел вкус на меса като свинско или пилешко.

Да ви е сладко!

С тази рецепта за приготвяне на печени сини сливи във фурната стават изключително лесно и е подходящ аза всички, които искат да се насладят на натуралния вкус на този уникален плод. Може да добавите различни подправки за по-специфичен вкуса, които идеално допълват аромата му.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име