четвъртък, 30 май 2024
13.2 C
София

Сладко от череши – 3 рецепти

Кой не обича сладко от череши? И ако и вие сте от любителите на домашно приготвените сладка, то ви предлагаме една изпитана рецепта за най-хубавото сладко от плодовете на черешата.

Сладко от череши – 1-ви метод

Най-подходящи за варене на сладко са белите сортове череши с плътна месеста част. Черешите трябва да бъдат едри, но с малка костилка, добре узрели и без червеи.
Сладкото от череши може да се приготви по следните няколко начина.

Един килограм череши се измиват с много вода и се почистват от дръжките и костилките, като се внимава да не се разкъсва месестата им част.
Почистените череши се засипват с 1 кг захар и се оставят да престоят 1-2 часа. Заливат се след това с 200 г вода (една водна чаша) и се варят отначало на слаб, а след това на силен огън. При варенето пяната се обира непрекъснато с решетеста лъжица.

Около 4-5 мин преди сладкото да е готово, към него се прибавя 1 чаена лъжичка винена киселина, разтворена във вода.

Свареното сладко се сваля от огъня, отпенва се и се оставя 7—8 часа да изстине напълно, при което плодовете се пропиват много добре със захарен сироп.

Изстиналото сладко се насипва в чисти и сухи буркани, които се затварят с капак или се покриват плътно с пергаментова хартия.
При недостатъчно изразен аромат към сладкото след снемането му от огъня може да  прибавите ванилия.

Сладко от череши – 2-ви метод

сладко от череши

Почистват се 1 кг череши от дръжките и костилките и поставят се в захарен сироп, приготвен от 1 кг захар и 300 г вода. Отново се оставят да престоят в него
1—2 часа.

След това се варят до сгъстяване на сиропа. При варенето пяната се обира непрекъснато. Две-три минути преди края на сваряването към сладкото се при-
бавя 1,5 чаена лъжичка винена киселина. Свареното сладко се изсипва в широк съд и се оставя 7-8 часа за пълно проникване на захарния сироп в плодовете.

Рецепта за сладко от череши №3

Измитите и почистени от дръжките и костилките плодове се поставят в сироп, приготвен от 1,2 кг захар и 400 г вода (за 1 кг череши), и се варят 10-15 мин.

Сладкото се сваля от огъня и се оставя да престои 5 часа. След това отново се загрява до кипване и отново се оставя да престои 5 часа. Третия път сладкото се вари до необходимата гъстота.

Няколко минути преди сваряването на сладкото от огъня към него се прибавя 1,5 лъжичка винена киселина. Готовото сладко се оставя да изстине и се пълни в сухи и чисти буркани.

Не пропускайте:

Сладко от белени смокини

Колко захар се слага на сладко от ягоди

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

5 модерни цветове на дрехи, които ще ви издигнат на върха през лятото

Определено трябва да имате артикули в един от тези нюанси в гардероба си. Те изглеждат не само стилни, но ще ви направят по женствени....