Содена питка с кисело мляко и добавени яйца – едно изкусително предложение за домашен хляб. Тази питка със сода е идеална както за специален повод така и за всеки един друг ден от годината. Тя става пухкава, ароматна и вкусна и със сигурност ще се влюбите в нея заради уникалния й вкус и лесното и приготвяне.
Содена питка с кисело мляко
Ето какво ви е нужно за да си приготвите содената питка с кисело мляко и само две яйца.
Необходими продукти за содената питка
- 400 гр. кисело мляко;
- 2 бр. яйца;
- 50 мл. олио;
- 1 ч.л сода за хляб;
- 1 ч.л. сол;
- 1 ч.л. захар;
- брашно (колкото поеме за меко тесто).
Начин на приготвяне на содена питка с кисело мляко
Разтворете содата в киселото мляко и оставете за 2-3 минути да шупне. Изсипете го в голяма купа и към него прибавете двете яйца, олиото, захарта, солта и разбъркайте добре. Добавяйте по малко брашно докато замесете меко тесто (може дори леко да лепне).
Сложете хартия за печене в подходяща тавичка, намазнете си с олио ръцете и оформете тестото във формата на кръг, като притиснете отгоре с длани. Така оформената содената питка с кисело мляко и яйца, изпечете на 180 градуса до златисто.
Успех!
Ако нашата рецепта за содена питка с кисело мляко ви е харесала, може да ви допаднат и другите ни предложения за рецепти с лаваш.
Или пък може да решите да си направите истински домашен хляб с мая – лично по наша рецепта, приготвяне поне веднъж седмично от нас. Всъщност веднъж когато сте направили този хляб, едва ли ще купите купешки, някога повече 🙂