Содени питки, страхотна вкусни, са малко сирене отгоре, това е идеалната закуска, която да приготвите набързо и ако разбира се нямате очакванията от вкусът на къпаната баница или тутманика. Правят много лесно, приготвянето им е бързо и в действителност са страшно вкусно и доста подценявани.
Да не говорим, че тези содени питки издържат поне няколко дена и ако направите повече, ще си подсигурите закуска за дни наред. Допълват се идеално с кисело мляко, а дори и без него, са също толкова добри на вкус. Но може би това което най-много ще ви хареса, че стават супер бързо с минимум продукти и усилия.
Бъркани содени питки със сирене
Забравете за месенето и галимацията около иначе така вкусните питки с масло и сирене. Тези не се месят, забъркват с набързо в купата, оформят се още толкова лесно и накрая само се изпичат.
Продукти и съставки за содените питки
- 2 ч.ч. брашно;
- 1/2 кофичка кисело мляко;
- 70 гр масло;
- 200 гр сирене;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
- 1/2 ч.л. сода бакпулвер;
- 1 цяло яйце.
Как се правят пухкави содени питки
Въпреки че питките са содени, стават много по-пухкави и не толкова сбити, ако добавите и половин чаена лъжичка бакпулвер.
Правят се много лесно и бързо. Първо в половин кофичка кисело мляко слагате содата, за да шупне и разбърквате добре.
Пресявате си брашното, слагате го в купа и добавяте киселото мляко, яйцето и 150 грама натрошено сирене. Обърквате всичко това много добре с лъжица до степен че да може да се оформят малки топки.
В разлата тава си слагате лист хартия за печене, нареждате топките и ги сплесквате малко, като в в центъра на всяка топка правите малко кладенче и добавяте предварително разтопено брашно.
Поръсвате и съвсем малко сирене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор до готовност.
Така приготвени, содените питки със сирене, са чудесна закуска за всяко време на деня и особено удобни, когато бързате.
Да ви е сладко-солено!
Разгледайте и другите ни предложения за питки по-долу: