НачалоЗдравеСок от кисело зеле...

Сок от кисело зеле – ползи и вреди от зелевата чорба

Сок от кисело зеле – ползи и вреди от зелевата чорба и как да я консумираме в разумните граници. Всички които са правили някога кисело зеле в домашни условия в по-голям съд като бидон, добре познават зелевата чорба

Какво е сок от кисело зеле

Както го наричаме още зелева чорба, сокът от кисело зеле е саламурата в която е ферментирало зелето при неговото приготвяне. Този древен метод за консервиранена храна с подсолена вода  кара зелето да отдели сок, съдържащ млечна киселина, което овкусява и консервира зелето.

Сокът може да се използва от прясно приготвено кисело зеле, а също така да се опакова и продава самостоятелно като съставка.

Ползи от сок от кисело зеле

Въпреки че могат да бъдат с високо съдържание на натрий, киселото зеле и сокът от кисело зеле са свързани с ползи за здравето, тъй като се считат за ферментирали храни. Произведеното в търговската мрежа кисело зеле и сокът от него се предлагат и във варианти с ниско съдържание на натрий.

Съдържа много пробиотици

Процесът на ферментация прави сока от кисело зеле богат на естествени млечнокисели бактерии и пробиотици. Пробиотичните бактерии на млечната киселина са свързани с няколко хранителни ползи, като подобряване на червата и цялостното здраве.

Поради тази причина много хора пият сок от кисело зеле, вярвайки, че той може да помогне за подобряване на стомашно-чревните функции  и облекчаване на храносмилателни проблеми като запек.

Въпреки това няма твърде много изследвания за действителните ползи от сока от кисело зеле за червата или който и да е друг аспект на здравето. Необходими са повече проучвания, за да се оцени как консумацията на зелева чорба влияе на червата и цялостното здраве.

Свинско с кисело зеле и ориз – класическа рецепта

Сокът от кисело зеле  съдържана витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който играе важна роля за здравето на вашата кожа, кости и съединителна тъкан. Помага на вашите тъкани да заздравяват и също така ви помага да абсорбирате желязото.

Много плодове и зеленчуци са с високо съдържание на витамин С. Киселото зеле и сокът от него са с особено високо съдържание на витамин Ц.

Евентуални вреди от сока от кисело зеле

Ако възнамерявате да пиете сок от кисело зеле, първо трябва да имате предвид няколко неща.

Зелевата чорба съдържа много сол (натрий)

Киселото зеле и сокът от кисело зеле обикновено се консервират със сол, което означава, че често са с високо съдържание на натрий.

Приемането на твърде много сол може да увеличи риска от сърдечни заболявания, според Американската сърдечна асоциация. Ако вече сте изложени на висок риск или страдате от сърдечно заболяване, може би трябва да ограничите натрия в диетата си до 1500 милиграма на ден, според AHA.

Зелевата чорба може да ви докара разтройство

Поради високата концентрация на пробиотични бактерии в сока от кисело зеле е възможно да изпитате храносмилателни симптоми, когато го пиете. Хората съобщават за диария и болки в стомаха като странични ефекти от пиенето на прекомерно количество зелева чорба. Помислете да ограничите консумацията на сок от кисело зеле, ако получите подобни симптоми.

Други начини за използване на сок от кисело зеле

Ако сте използвали цялото количество кисело зеле и искате да употребите останалия сок от кисело зеле, пиенето му може да не е най-добрата идея, но има няколко други начина да го използвате, така че все още да получавате тези полезни пробиотици:

  • използвайте зелева чорба за мариноване на месо.
  • създайте основа за домашен дресинг за салата.
  • използвайте го като саламура за други зеленчуци, като краставици.
  • разбъркайте го в рецепта за супа.
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...