Солени мъфини със сирене

Солени мъфини със сирене са вкусно и лесно за приготвяне печиво, подходящо за закуска, обяд или лека вечеря.

Тази класическа рецепта съчетава пухкава текстура с богатия вкус на сирене, което ги прави любими на мнозина.

Тези вкусни солени мъфини са перфектият избор за всички, който търсят нещо бързо, лесно и засищащо за приготвяне, но и същото време вкусно.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 и 1/2 ч.ч. натрошено сирене (може да позлвате високо и ниско маслено, но да не е много солено)
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 50 г масло
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне на солени мъфини със сирене

Солени мъфини

Вземете дълбока купа и в нея разбъркайте яйцата. Добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата и бакпулвера, за да шупне. Хубато разбъркайте и сложете олиото.

Постепенно дабавяйте брашното, като разбърквате до видимо получаване на хомогенна смес. Накрая добавете натрошеното сирене и разбъркайте внимателно.

Във форма за мъфини сложете хартиени кошнички или намажете с олио, ако нямате хартиени форми в момента. Напълнете всяка една форма за мъфините до 3/4 от обема и със сместа.

По желание може да поръсите всички мъфина със сусам. Намажете внимателно с малко масло отгоре за по-хубав вкус и цвят. Загрейте фурната на 180 градуса и сложете мъфините за около 20-25 минути или докато прихванат златист цвят.

Поднесете мъфините топли или студени, според предпочитанията.

Съвети за перфектните солени мъфини:

Солени мъфини

Можете да направите мъфините по-пищтни, като добавите нарязани маслини, сушени домати или пресни подправки като магданоз или копър. Тези продукти не само че ще обогатяват вкуса, но и ще придадат допълнителна текстура и визуална привлекателност към мъфините. Не прекалявайте със сиренето, за да не станат много солени.

Съхранявайте мъфините в плътно затворен съд, за да съхранят свежестта си. Те остават пресни и вкусни за няколко дни, което ги прави идеални за приготвяне напред във времето.

Чудесно допълнение към тях е чаша айран или кисело мляко за пълноценна закуска. Солените мъфини със сирене могат да се сервират и като част от бюфет или пикник, благодарение на удобното им пренасяне и лесно консумиране.

Солени мъфини със сирене са подходящт избор за хранене през, което и време да е от деня. Те съчетават простотата на приготвяне с богатството на вкус и разнообразие, което ги прави фаворит сред българските домашни печива.

Снимки: личен архив

Вижте още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано