Соленки със сирене и кашкавал са класически малки тестени хапки, идеални за закуска, следобедно кафе или за хапване по всяко време.
Необходими продукти:
- 250 гр. брашно
- ½ ч.л. сол
- 150 гр. краве масло (меко, на стайна температура)
- 150 гр. кашкавал, настърган
- 100 гр. сирене, натрошено
- 1 пакетче бакпулвер
- 4 с.л. вода (или повече при необходимост)
- сусам (по желание)
- жълтък за намазване
Начин на приготвяне на соленки със сирене и кашкавал
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Добавете мекото краве масло и го втрийте в брашното с пръсти, докато сместа стане на трохи. Прибавете настъргания кашкавал и натрошеното сирене към сместа и разбъркайте добре.
Постепенно добавяйте водата, като разбърквате, докато се образува меко и нелепнещо тесто. Ако е необходимо, добавете още малко вода. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност до дебелина около 0.5 см.
С помощта на нож или формички изрежете желаните форми (правоъгълници, кръгчета, триъгълници и др.).
Подредете изрязаните соленки върху тава, покрита с хартия за печене, като оставяте малко разстояние между тях. Намажете с разбития жълтък и поръсете със сусам.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете соленките за около 15-20 минути или докато станат златисти и хрупкави. След изваждане от фурната, оставете ги да се охладят върху решетка.
Можете да ги съхранявате в плътно затворен съд за няколко дни, като запазват свежестта и вкуса си. Насладете се на домашно приготвените соленки със сисрене и кашкавал, които със сигурност ще зарадват вашето семейство и приятели.
Съвети за перфектни соленки със сирене
- Използвайте качествено краве масло с висока масленост (поне 82%). Ако искате по-интензивен вкус, можете да използвате масло с добавена сол, но в този случай намалете количеството сол в рецептата.
- Освен традиционните сол и черен пипер, можете да добавите и сушени подправки като чубрица, риган или мащерка за допълнителен аромат.
- Важно е фурната да бъде предварително загрята. Печенето на неправилна температура може да доведе до неравномерно изпичане и соленките да станат прекалено твърди.
- Ако тестото е твърде ронливо, добавете мъничко вода, докато получите меко, но не лепкаво тесто. Ако е прекалено меко, оставете го в хладилника за 15 минути, за да стегне.
Соленките със сирене и кашкавал са чудесен избор за всякакви поводи, от обикновена закуска до празнични събирания. Те са лесни за приготвяне, а вкусът им е доказано превъзходен. Освен това, рецептата позволява гъвкавост, може да пробвате с различни сирена, кашкавали и подправки, за да откриете своя любим вариант.
Виж още: Солени мъфини със сирене