Тестените ястия, като солен кекс, мъфини, баница и други подобни печива, са подходящи освен за закуска и за следобедно хапване, понякога и като заместител за обяд или вечеря. Всъщност в това няма нищо лошо, още повече, ако печивото включва колбас, както в този случай.
Рецепта за солен кекс с шунка и кашкавал
- 3 бр. яйца;
- 1,5 ч.ч. кисело мляко;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 2 ч.ч. брашно;
- 150 гр. шунка;
- 100 гр. кисели краставички;
- 100 гр. кашкавал;
- 50 гр. масло;
- сусам;
- 1/2 к.л. сода;
- 1/2 пакетче бакпулвер.
Начин на приготвяне
В дълбока купа разбийте яйцата и киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата и бакпулвера. Прибавете олиото и разбийте. Прибавете постепенно и брашното, като разбиете до хомогенна смес.
Следва да добавите предварително нарязаната шунка, кисели краставички и настърганият кашкавал и да разбъркате хубаво с шпатула. Намажете и набрашнете формата за кекс, пресипете сместа и поставете парченца масло. Може да и поръсете със сусам. Изпечете соленият кекс в предварително загрята фурна, на 180 градуса, до суха клечка. Поднесете охладен.
Да ви е сладко!
Надяваме се тази рецепта за солен кекс с шунка и кашкавал да ви се е получила. Разгледайте и други предложения за солен кекс и мъфини:
солен кекс с маслини и сушени домати
снимка: stock.adobe.com