Приготвянето на кисело зеле е традиция, която изисква прецизност в съотношението сол и вода, за да се получи вкусен и качествен продукт. Най-оптималната концентрация на сол е между 20 и 30 грама на литър вода. Слага се толкова, колкото да е достатъчно за правилното ферментиране и овкусяване на зелето, но все пак да остане вкусно и хрупкаво.
Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?
За кисело зеле се препоръчва да се слага 20-30 грама сол на литър вода. По-малко сол може да доведе до разваляне на зелето, тъй като процесът на ферментация няма да протече правилно. По-голямото количество (над 30 грама) може да направи вашето кисело зеле прекалено солено и по-малко приятно на вкус.
Идеалното количество сол, което се слага на литър вода за приготвяне на кисело зеле е 2-3% соленост на саламурата или средно 25 грама сол на 1 литър вода. Тази пропорция е най-често използвана и осигурява достатъчно соленост за стабилизиране на процеса на ферментация, без да се наруши вкуса на зелето. По БДС стандарт се прави с 4% соленост, но това е за занчително по-големи съдове и с цел по-дълготрайно съхраняване.
Вид на солта
Важно е да се използва едра морска или каменна сол (по възможност да не е йодирана), защото тя помага за по-добро консервиране и ферментация в сравнение със ситната готварска сол. Йодираната, като цяло не се препоръчва, но не би представлявала сериозен проблем.
Стъпки за приготвяне на кисело зеле
- Подготовка на зелето: Изберете здрави зелки, като премахнете външните листа и отстраните кочана. Можете да ги нарежете на половинки или да ги оставите цели, в зависимост от това, как пасват на бидона (съда) в който ще ги редите.
- Приготвяне на саламурата: Приготвя се солен разтвор (разсол/саламура), в която се добавят между 20 и 30 грама сол на литър вода. Важно е солта да се разтвори напълно.
- Претакане на зелето: Претакането започва след 2-3 дни, като се повтаря на всеки ден, за да се осоли равномерно.
За да получите най-добро кисело зеле, препоръчителното количество сол е между 20 и 30 грама на литър вода. Спазването на това съотношение, както и използването на качествена едра морска сол, ще ви помогне да получите вкусен и траен продукт, който ще ви радва с вкусни манджи и ястия от кисело зеле през зимата.
Виж още: